Minerali

Lepota i zdravlje: Budi lepa od glave do pete!

Lepota i zdravlje

Lepota i zdravlje idu „ruku pod ruku“ zajedno

Čuveni Grčki filozof, Platon, govorio je da je „lepota u oku posmatrača“. Svako oko vidi svoju lepotu, i o ukusima ne treba raspravljati, kao što ne treba raspravljati ni o tome da bez zdravlja nema ni lepote.

U nekim davnim vremenima, kada nisu postojale sve današnje dijagnostičke procedure, koliko je neko bio zdrav procenjivalo se uglavnom na osnovu izgleda, odnosno, na osnovu toga koliko je neko „lep“ . Tačnije, gledali su se uhranjenost, izgled zuba, kvalitet i izgled kože, kose, kostiju, kao i mnoge druge komponente, i na osnovu svega toga su se izvodili zaključci o nečijem zdravstvenom stanju.

Dakle, lepota i zdravlje idu „ruku pod ruku“ zajedno.

BiVits ACTIVA LEPA OD GLAVE DO PETE je, zapravo, paket zdrave lepote, u kom se nalaze Vitamin C acerola, Kalcijum-Magnezijum-Cink i Beta karoten.

Lepota i Vitamin C acerola

Jedan od glavnih mehanizama biološkog starenja ćelija, ali i starenja kože jeste oksidativni stres, odnosno poremećaj ravnoteže između antioksidanata i slobodnih radikala. Slobodni radikali, koji se nađu u višku, odgovorni su za oksidativni stres i sam proces starenja.

S druge strane, jedan od najmoćnijih antioksidanata je vitamin C, koji upravo vraća narušenu ravnotežu, eliminiše slobodne radikale u višku, i sprečava oksidativni stres i dalje oštećenje i starenje ćelija. Vitamin C obogaćen ekstraktom ploda acerola, ima značajno pojačano antioksidativno dejstvo.

Zašto Kalcijum-Magnezijum-Cink za lepotu?

Nema zdrave lepote, bez zdravih kostiju, zuba i posture celog tela. Sa starenjem se koštana masa i gustina kostiju smanjuju dovodeći do nastanka dva veoma rasprostranjena i ozbiljna stanja, a to su osteopenija i osteoporoza.

Osteopenija predstavlja početni gubitak koštane mase, koji prethodi nastanku osteoporoze- značajnom sniženju gustine kostiju, koje za posledicu ima veću poroznost kostiju i česte spontane patološke frakture kostiju.

Žene u menopauzi su posebno vulnerabilna grupa, obzirom da smanjenje nivoa estrogena, rezultuje i smanjenjem koštane gustine.

Adekvatna nadoknada kalcijuma doprinosi očuvanju zdravlja kostiju i prevenciji nastanka osteopenije i osteoporoze.

Magnezijum za zdravlje i lepotu

Magnezijum, takođe, utiče na zdravlje kostiju. Oko 60 % magnezijuma u telu, nalazi se skladišteno upravo u kostima, dok se preostalih 35 % nalazi u skeletnim mišićima, te magnezijum doprinosi i relaksaciji mišića.

Pored kostiju i skeletnih mišića, magnezijum utiče i na širenje krvnih sudova-vazodilataciju, snižava krvni pritisak, i povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti, posebno na regulaciju aritmija.

U mnogim studijama je pokazano da magnezijum povoljno utiče i na nervni sistem.

Deluje analgetski (ublažava bolove), a, u odgovarajućim dozama, se posebno primenjuje u profilaksi i lečenju glavobolja, migrena, ali i kupiranju akutnog migrenoznog napada.

Pored analgetskog, magnezijum ima i antidepresivno i anksiolitičko dejstvo.

Cink je mikroelement koji je neophodan za normalnu funkciju preko 100 enzima, koji učestvuju u vitalnim hemijskim reakcijama, potpomaže rast i obnavljanje ćelija i pojačava imuni odgovor.

Kombinacija Kalcijum-Magnezijum-Cink doprinosi očuvanju zdravlja kostiju, mišića, nervnog sistema, kao i opšteg zdravlja, a samim tim i lepote.

Lepota i Beta karoten

Bez zdrave kože nema ni lepote. U letnjim mesecima, o zdravlju kože mora posebno da se povede računa.

Beta karoten ima snažno antioksidativno dejstvo, te štiti, posebno ćelije kože, od oštećenja ultraljubičastim zracima, a pored toga, utiče i na lepotu i mladost kože.

Pored kreme za sunčanje sa adekvatnim faktorom zaštite, beta karoten je dobar način očuvanja i nege kože, posebno u letnjim mesecima.

Ono što je važno naglasiti, jeste da poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama.

Cigarete i alkohol nikako nisu poželjne za lepotu, a studije su pokazale i da kod ovih osoba suplementacija beta karotenom značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti.

Zbog toga se suplementacija beta karotenom ne savetuje osobama koje su pušači ili bivši pušači, kao i osobama koje konzumiraju velike količine alkohola.

Mislite o svom zdravlju na vreme, i uvek u dogovoru sa vašim lekarom, birajte najbolje za sebe. Ne zaboravite da lepota i zdravlje nisu destinacija, već put koji traje, a neka BiVits ACTIVA LEPA OD GLAVE DO PETE, paket zdrave lepote, bude vaš saveznik na tom putu.

 

 

 

Još zdravih postova

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.