Vitamini

Pripremi kožu za sunce uz moćan antioksidant – beta karoten!

Pripremi kožu za sunce-beta karoten

Sunce i preplanuli ten

Prve zrake Sunca uvek prati i želja za preplanulim tenom. Međutim, znamo koliko je danas neumereno izlaganje Suncu opasno i potencijalno štetno po zdravlje.

Nakon dužeg izlaganja UV zracima prvo što ćemo primetiti je prolazno crvenilo kože, a u težim slučajevima i opekotine. Međutim, i crvenilo i opekotine će u nekom trenutku proći, ali ono što će ostaviti trajne posledice po zdravlje, a što ćemo, nažalost, tek kasnije primetiti,  jeste oksidativni stres koje su UV zraci prouzrokovali na ćelijama u organizmu, u prvom redu na koži.

Oksidativni stres pod uticajem UV zraka imaće za posledicu oslobađanje slobodnih radikala i ozbiljno oštećenje ćelija u organizmu, koje pored ubrzanog starenja kože, može biti odgovoran i za nastanak ozbiljnih karcinoma, uključujući i maligni melanom.

Način da se oksidativni stres spreči, a višak slobodnih radikala eliminiše jeste adekvatan unos antioksidanata.

Beta karoten – moćan antioksidant koji štiti kožu od UV zraka

Kada govorimo o zaštiti oštećenja kože od UV zraka, jedan od najmoćnijih antioksidanata svakako je beta karoten, provitamin vitamina A, tačnije prekursor vitamina A, koji se u telu pretvara u vitamin A.

Iako kreme za sunčanje koristimo neposredno pre izlaganja UV zracima, beta karoten, u formi suplementa, treba koristiti nekoliko meseci ranije, upravo kao pripremu kože za neizbežno letnje izlaganje suncu, ali i, ono važnije, kao prevenciju mogućih oštećenja izazvanih upravo UV zracima.

 Pripremi kožu za sunce- beta karoten

I sama sam veliki ljubitelj sportova na vodi, i koliko u njima uživam, toliko uvek imam na umu da na vreme moram da se pripremim i zaštitim od štetnih efekata UV zraka.

Krema za sunčanje sa visokim SPF-om je obavezna, i od nje se ne odvajam.

Ali poslednjih godina, uz kremu za sunčanje, moja zaštita podrazumeva i redovnu suplementaciju beta karotenom, koje započinjem već u prolećnim mesecima, i nastavljam sve do jesenjih meseci.

Suplementacija beta karotenom

Preporučena dnevna doza beta karotena za odrasle, zdrave osobe iznosi 6 mg dnevno.

Kao i vitamin A i beta karoten spada u grupu liposolubilnih (u mastima rastvorljivih) vitamina, koji mogu da se deponuju u organizmu, ukoliko se uzimaju u većim dozama od preporučenih, te o tome treba povesti računa.

Takođe, poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol  u prekomernim količinama.

Studije su pokazale da kod ovih grupa suplementacija beta karotenom značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti.

Zbog toga se suplementacija beta karotenom ne savetuje osobama koje su pušači ili bivši pušači, kao i osobama koje konzumiraju velike količine alkohola.

Uvek je poželjno da se pre započinjanja bilo koje suplementacije konsultujete sa vašim lekarom.

Leto dolazi, zato mislite o zdravlju vaše kože na vreme i ne zaboravite da uzmete zdravlje u svoje ruke, a BiVits ACTIVA vitamini i minerali neka budu vaš prvi saveznik na tom putu!

 

 

 

Mišljenje vezano za “Pripremi kožu za sunce uz moćan antioksidant – beta karoten!

  1. Avatar Lela kaže:

    Meni je ovo nesto najbolje sto sam probala. I pocrnim prilicno brzo.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.