Minerali

Hipotireoza – kada štitna žlezda ima oslabljenu funkciju

Hipotireoza- kada štitna žlezda ima oslabljenu funkciju

Tiroidna (štitna) žlezda

U neka davna vremena dijagnoze bolesti uglavnom su se oslanjale na posmatranje. Međutim, opservacija se nije koristila samo u medicini, već je bila esencijalna i za kreiranje najlepših umetničkih dela. Interesantno je da je jedan od najčešćih medicinskih problema, koji je prikazivan na slikama antičkog doba bila gušavost, odnosno uvećana štitasta žlezda. Čak se i za čuvenu Mona Lizu, Leonarda Da Vinčija, spekulisalo da je imala gušavost. Da li je Mona Liza zaista imala gušavost, moraćete da procenite sami, pošto jasnih podataka o tome nema. Ali se zato zna da je njen tvorac, briljantni Leonardo Da Vinči, još davne 1511-te godine, u sklopu studija anatomije, prvi naslikao štitastu žlezdu, dok je nešto više od 100 godina kasnije, čuveni anatom dr Thomas Warton opisao i njenu tačnu anatomsku strukturu i nazvao je prema starogrčkoj reči thyreos, odnosno štit, na koji ga je sam oblik štitaste žlezde podsećao. Sama funkcija štitaste žlezde je dugo vremena bila nepoznanica. Warton je, recimo, smatrao da je njena funkcija da zagreva tireoidnu hrskavicu, ali i da vlaži vrat i daje mu oblik i lepotu. Danas je srećom sve mnogo jasnije.

Simptomi hipotireoze – štitna žlezda ima smanjenu aktivnost

Štitasta žlezda je endokrina žlezda koja kontroliše svaku našu ćeliju. Ona je naš metabolički termostat, i određuje tempo kojim naše telo radi: koliko brzo rade mozak i srce, reguliše telesnu temperaturu, disanje, menstrualne cikluse i telesnu težinu. Pojačan umor, neuredni menstrualni ciklusi, povećanje telesne težine, otoci, opadanje kose i česte promene raspoloženja samo su neki od znakova smanjene aktivnosti štitaste žlezde. Štitna zlezda Smanjena tireoidna funkcija predstavlja hipotireozu, a kao jedan od njenih najčešćih uzroka svakako je autoimuno oboljenje, poznatije kao Hashimoto tireoiditis. Kada se ustanovi nedovoljan rad štitaste žlezde, endokrinolog će ordinirati adekvatnu supstitucionu hormonsku terapiju, međutim, pored medikamentozne terapije, i suplementi mogu da budu od pomoći kod osoba sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde.

Suplementi za štitnu žlezdu

Ono što je važno i što treba imati u vidu svakako je oprez i konsultacija sa lekarom, jer neadekvatna suplementacija može da ima i nepovoljan uticaj na rad štitaste žlezde. Kao što je gore pomenuto, mnogi vitamini i minerali podstiču pravilan rad štitaste žlezde. Međutim, dva se izdvajaju kao veoma značajni, a to su selen i cink. Selen je mineral koji je neophodan za proizvodnju tireoidnih hormona, on štiti tkivo tireoidee od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, a njegov nedostatak vodi u poremećaj njene funkcije i hipotireozu. Smatra se da adekvatan dnevni unos selena direktno utiče na zdravlje i funkciju štitaste žlezde. Pored selena, cink je mineral koji se takođe dovodi u direktnu vezu sa pravilnom funkcijom tireoidne žlezde. Optimalne vrednosti cinka su neophodne kako bi se sintetisale dovoljne količine tireoidnih hormona: T3, T4 i tireostimulišućeg hormona – TSH. Studije su pokazale da suplementacija sa 200 mcg (mikrograma) selena dnevno, kod osoba sa Hashimoto tireoiditisom, može da dovede do značajnog sniženja nivoa antitireoglobulinskih i anti TPO antitela, kao i da utiče na poboljšanje raspoloženja. S druge strane, 30 mg cinka samog, ili u kombinaciji sa selenom u odgovarajućim dozama, značajno poboljšava funkciju štitaste žlezde kod osoba sa Hashimoto tireoiditisom. Mislite o svom zdravlju na vreme i uzmite vaše zdravlje u svoje ruke, konsultujte se sa vašim lekarom, a neka BiVits ACTIVA vitamini i minerali budu vaš saveznik na tom zdravom putu.

Za normalnu funkciju štitne žlezde, KORISTI:

 • cink i selen Cink i Selen Оригинална цена је била: 1,950.00 RSD.Тренутна цена је: 1,560.00 RSD.
 • Selen 1,326.00 RSD

6 komentara na “Hipotireoza – kada štitna žlezda ima oslabljenu funkciju

 1. Avatar Ivana kaže:

  Dali triodna zlezda e strasna

  1. Avatar BiVits kaže:

   Tirodna žlezda, poznata i kao štitna žlezda, nije “strasna” po sebi, ali njeni problemi i poremećaji mogu značajno uticati na zdravlje osobe. Štitna žlezda igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih funkcija u organizmu, uključujući metabolizam, regulaciju telesne temperature, rad srca, i nivo hormona. Problemi sa štitnom žlezdom mogu rezultirati različitim stanjima, uključujući:

   Hipotireoza: Ovo je stanje u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde, što može dovesti do simptoma kao što su umor, gojenje, osećaj hladnoće, usporen puls i depresija.

   Hipertireoza: Ovde štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde, što može uzrokovati simptome kao što su ubrzan srčani ritam, gubitak težine, nervoza i umor.

   Guša: Povećanje štitne žlezde, poznato kao guša, može biti posledica različitih stanja, uključujući nedostatak joda u ishrani ili autoimune bolesti.

   Hashimotov tireoiditis: Ovo je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem napada štitnu žlezdu, što može rezultirati hipotireozom.

   Gravesova bolest: Ovo je još jedna autoimuna bolest koja uzrokuje hipertireozu i često je povezana sa simptomima kao što su proptozis (izbočenje očiju) i oticanje vrata.

   Važno je napomenuti da se većina problema sa štitnom žlezdom može efikasno dijagnostikovati i lečiti. Lekari endokrinolozi specijalizirani su za dijagnozu i lečenje poremećaja štitne žlezde. Ako imate zabrinutosti u vezi sa svojom štitnom žlezdom ili ispoljavate simptome koji bi mogli ukazivati na poremećaj štitne žlezde, preporučljivo je da potražite stručni savet i medicinsku procenu.

 2. Avatar Milica Savkovic kaže:

  Dobro vece,zelela Sam da pitam povodom stitne zlezde Imam Malo ubrzanu stitnu zlezdu,posle trudnoce Sam pocela da mrsavim I nisam mogla da se popravim nikako da se ugojim od skoro Sam pocela da se gojim I to sa 49 kilograma sada Imam 54, a jedem sve normalno I nista nebiram,a svaki Dan Sam sa detetom malim da me stigne umori raspolozenje mi je cas normalno cas ne pa me zanima sta po tom pitanju da radim.Hvala jos jednom

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Milice,
   Ubrzana štitnjača (hipertireoza) i usporena štitnjača (hipotireoza) su stanja koja mogu uticati na telesnu težinu i opšte zdravstveno stanje. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili preciznu dijagnozu i plan lečenja, ako je potrebno. Evo nekoliko opštih smernica koje mogu biti korisne:

   Posetite endokrinologa: Ovo je specijalista za štitnjaču i hormonske poremećaje. On će vam pomoći da utvrdite tačan uzrok vašeg problema sa štitnjačom i postavi odgovarajući plan lečenja.

   Pravilna ishrana: Ishrana igra važnu ulogu u regulaciji telesne težine i opštem zdravlju. Rad sa nutricionistom može vam pomoći da planirate obroke koji odgovaraju vašem trenutnom stanju štitnjače i ciljevima u vezi sa težinom.

   Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost može poboljšati opšte zdravlje i pomoći u regulaciji telesne težine. Važno je da se konsultujete sa lekarom o vrsti i intenzitetu vežbanja koji je bezbedan za vas, posebno ako imate zdravstvene probleme.

   Pravilan unos lekova: Ako vam lekar propiše lekove za regulaciju funkcije štitnjače, važno je da ih uzimate redovno i prema uputstvima.

   Redovni pregledi: Pratite uputstva i redovno se javljajte svom lekaru na kontrole kako biste pratili napredak i pravilno upravljali svojim stanjem.

   Menadžment stresa: Stres može uticati na funkciju štitnjače. Vežbe opuštanja, meditacija i druge tehnike za upravljanje stresom mogu biti korisne.

   Najvažnije je da sarađujete sa svojim lekarom kako biste razumeli svoje stanje i primenili odgovarajuće mere za očuvanje zdravlja. Važno je da ne eksperimentišete sa suplementima ili alternativnim tretmanima bez prethodne konsultacije sa stručnjakom, jer to može uticati na vaše stanje štitnjače.

 3. Avatar Nela kaže:

  Imam hipo hasimoto pijem terapiju Al ne vidim poboljsanje, ceste promene raspolozenja, jednostavno nisam vise nizasta tsh I ft4 sad u granicama normale,Al nista kako da pomognem sebi

  1. Avatar BiVits kaže:

   Razumemo tvoju frustraciju i izazove sa kojima se suočavaš usled Hashimotovog tireoiditisa, stanja koje može značajno uticati na kvalitet života. Iako su tvoji TSH i FT4 trenutno unutar referentnih vrednosti, simptomi kao što su promene raspoloženja i osećaj umora i dalje mogu biti prisutni. Evo nekoliko sugestija koje bi mogle pomoći u poboljšanju tvog stanja:

   Praćenje terapije: Nastavi redovno da uzimaš propisanu terapiju i prati nivoe hormona štitaste žlezde kako je preporučio tvoj lekar. Ponekad su potrebna fina podešavanja doze.

   Ishrana: Određene promene u ishrani mogu pomoći u upravljanju simptomima Hashimotovog tireoiditisa. Razmisli o ishrani bogatoj antioksidansima, selenom, cinkom i vitaminom D, kao i o smanjenju unosa gluten-a i šećera.

   Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.

   Upravljanje stresom: Tehnike smanjenja stresa kao što su joga, meditacija i duboko disanje mogu biti korisne u upravljanju simptomima Hashimotovog tireoiditisa.

   Podrška: Razgovor sa psihologom ili uključivanje u grupu podrške za osobe sa autoimunim tireoiditisom može pružiti dodatnu podršku i razumevanje.

   Dodataci ishrani: Neki dodaci ishrani mogu podržati funkciju štitaste žlezde, ali ih treba koristiti oprezno i uvek u konsultaciji sa lekarom. Na primer, selen i vitamin D su dva dodatka za koja se pokazalo da imaju koristi kod nekih osoba sa Hashimotovim tireoiditisom.

   Važno je da sve promene koje planiraš uvesti u svoj način života ili terapiju prvo razgovarate sa svojim lekarom ili endokrinologom. Oni mogu pružiti prilagođene savete koji odgovaraju tvom specifičnom zdravstvenom stanju i potrebama.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.