Minerali

Hipotireoza – kada štitna žlezda ima oslabljenu funkciju

Hipotireoza- kada štitna žlezda ima oslabljenu funkciju

Tiroidna (štitna) žlezda

U neka davna vremena dijagnoze bolesti uglavnom su se oslanjale na posmatranje. Međutim, opservacija se nije koristila samo u medicini, već je bila esencijalna i za kreiranje najlepših umetničkih dela. Interesantno je da je jedan od najčešćih medicinskih problema, koji je prikazivan na slikama antičkog doba bila gušavost, odnosno uvećana štitasta žlezda. Čak se i za čuvenu Mona Lizu, Leonarda Da Vinčija, spekulisalo da je imala gušavost. Da li je Mona Liza zaista imala gušavost, moraćete da procenite sami, pošto jasnih podataka o tome nema. Ali se zato zna da je njen tvorac, briljantni Leonardo Da Vinči, još davne 1511-te godine, u sklopu studija anatomije, prvi naslikao štitastu žlezdu, dok je nešto više od 100 godina kasnije, čuveni anatom dr Thomas Warton opisao i njenu tačnu anatomsku strukturu i nazvao je prema starogrčkoj reči thyreos, odnosno štit, na koji ga je sam oblik štitaste žlezde podsećao. Sama funkcija štitaste žlezde je dugo vremena bila nepoznanica. Warton je, recimo, smatrao da je njena funkcija da zagreva tireoidnu hrskavicu, ali i da vlaži vrat i daje mu oblik i lepotu. Danas je srećom sve mnogo jasnije.

Simptomi hipotireoze – štitna žlezda ima smanjenu aktivnost

Štitasta žlezda je endokrina žlezda koja kontroliše svaku našu ćeliju. Ona je naš metabolički termostat, i određuje tempo kojim naše telo radi: koliko brzo rade mozak i srce, reguliše telesnu temperaturu, disanje, menstrualne cikluse i telesnu težinu. Pojačan umor, neuredni menstrualni ciklusi, povećanje telesne težine, otoci, opadanje kose i česte promene raspoloženja samo su neki od znakova smanjene aktivnosti štitaste žlezde. Štitna zlezda Smanjena tireoidna funkcija predstavlja hipotireozu, a kao jedan od njenih najčešćih uzroka svakako je autoimuno oboljenje, poznatije kao Hashimoto tireoiditis. Kada se ustanovi nedovoljan rad štitaste žlezde, endokrinolog će ordinirati adekvatnu supstitucionu hormonsku terapiju, međutim, pored medikamentozne terapije, i suplementi mogu da budu od pomoći kod osoba sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde.

Suplementi za štitnu žlezdu

Ono što je važno i što treba imati u vidu svakako je oprez i konsultacija sa lekarom, jer neadekvatna suplementacija može da ima i nepovoljan uticaj na rad štitaste žlezde. Kao što je gore pomenuto, mnogi vitamini i minerali podstiču pravilan rad štitaste žlezde. Međutim, dva se izdvajaju kao veoma značajni, a to su selen i cink. Selen je mineral koji je neophodan za proizvodnju tireoidnih hormona, on štiti tkivo tireoidee od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, a njegov nedostatak vodi u poremećaj njene funkcije i hipotireozu. Smatra se da adekvatan dnevni unos selena direktno utiče na zdravlje i funkciju štitaste žlezde. Pored selena, cink je mineral koji se takođe dovodi u direktnu vezu sa pravilnom funkcijom tireoidne žlezde. Optimalne vrednosti cinka su neophodne kako bi se sintetisale dovoljne količine tireoidnih hormona: T3, T4 i tireostimulišućeg hormona – TSH. Studije su pokazale da suplementacija sa 200 mcg (mikrograma) selena dnevno, kod osoba sa Hashimoto tireoiditisom, može da dovede do značajnog sniženja nivoa antitireoglobulinskih i anti TPO antitela, kao i da utiče na poboljšanje raspoloženja. S druge strane, 30 mg cinka samog, ili u kombinaciji sa selenom u odgovarajućim dozama, značajno poboljšava funkciju štitaste žlezde kod osoba sa Hashimoto tireoiditisom. Mislite o svom zdravlju na vreme i uzmite vaše zdravlje u svoje ruke, konsultujte se sa vašim lekarom, a neka BiVits ACTIVA vitamini i minerali budu vaš saveznik na tom zdravom putu.

Za normalnu funkciju štitne žlezde, KORISTI:

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.