Lifestyle

Zašto je magnezijum toliko važan?

Zašto je magnezijum toliko važan-dr Katarina Bajec

Magnezijum je esencijalni element, koji učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u našem telu.

Zašto je magnezijum toliko važan?

Najpre, mg utiče na zdravlje kostiju. Oko 60 % magnezijuma u telu, nalazi se skladišteno upravo u kostima. Tokom rasta i razvoja, ali i nekih stanja, kao što su, trudnoća i dojenje, potrebe za magnezijumom se znatno uvećavaju, o čemu treba voditi računa. Preostalih 35 % magnezijuma nalazi se u skeletnim mišićima i on doprinosi relaksaciji mišića. Upravo zato, su potrebe za mg kod onih koji se aktivno bave sportom značajno uvećane.

Pored kostiju i skeletnih mišića, mg utiče i na širenje krvnih sudova-vazodilataciju, snižava krvni pritisak, i povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti, posebno na regulaciju aritmija.

Pored toga, pokazano je da mg smanjuje insulinsku rezistenciju, i povoljno utiče na regulaciju nivoa glukoze u krvi kod osoba sa šećernom bolešću.

Međutim, tu nije kraj svim povoljnim uticajima mg na zdravlje.

nedostatak-magnezijuma-simptomi

Ko danas ne živi pod stresom?

Nažalost, takvih je sve manje. Posebno od kad je krenula pandemija, briga i stres su postali sastavni deo našeg života. U mnogim studijama je pokazano da mg povoljno utiče na nervni sistem. Deluje analgetski (ublažava bolove), a u odgovarajućim dozama se posebno primenjuje u profilaksi i lečenju glavobolja, migrena, ali i kupiranju akutnog migrenoznog napada.

Pored analgetskog, mg ima i antidepresivno i anksiolitičko dejstvo. I više je nego jasno da je neophodan za normalno funkcionisanje našeg organizma.

Međutim, često se dogodi da je potrošnja pojačana, a unos nedovoljan. I podatak da je kod oko 40 % ljudi magnezijum u deficitu dovoljno govori o važnosti njegove adekvatne nadoknade.

Znakovi koji ukazuju na deficit

Neki od simptoma na koje treba obratiti pažnju su najpre signali koje šalju mišići, poput: trzaja, podrhtavanja, grčeva, i sveukupnog osećaja pojačanog tonusa u mišićima. Pored mišića, signale može da šalje i mozak. Jedan od čestih znakova nedostatka mg može da bude glavobolja, ali i povećana osetljivost na stres i česte promene raspoloženja.

Treba imati u vidu da ovi simptomi nisu specifični samo za deficit magnezijuma, ali treba da nas, između ostalog, navedu da razmišljamo i u tom pravcu.

Takođe, osobe čija je ishrana zasnovana uglavnom na mlečnim proizvodima i koje ne unose proteine u dovoljnim količinama posebno su pogođeni deficitom magnezijuma. Isto tako, kod osoba koje preterano konzumiraju alkohol, imaju neke hronične bolesti ili uzimaju određene lekove, poput diuretika, takođe treba razmišljati o mogućem nedostatku mg-a.

magnezijum-u-ishrani

Preporučene dnevne doze

Prema Nacionalnom Institutu za zdravlje, preporučene dnevne doze mg-a iznose između 300 i 400mg dnevno u zavisnosti od pola i starosti.

Neke od namirnica bogatih magnezijumom su seme bundeve, čija seme, crni pasulj, spanać i zeleno lisnato povrće, crna čokolada sa preko 70 % kakaoa, kao i orašasti plodovi, posebno badem i indijski orah.

Nažalost, kod mnogih hrana neće biti dovoljna da se unesu dovoljne količine mg-a, pa će suplementacija biti jedno od rešenja.

Ono na šta treba obratiti pažnju kod suplementacije jeste doziranje i oblik u kom se mg nalazi u suplementu.

Dva najčešća oblika u suplementima su magnezijum oksid i magnezijum citrat. Iako mg oksid sadrži veće količine mg-a, njegova bioiskoristljivost je značajno manja u odnosu na magnezijum citrat, koji se uz to i bolje podnosi.

BiVits Magnezijum citrat je idealna formula za održavanje nivoa magnezijuma optimalnim.

Uvek u dogovoru sa vašim lekarom, uzmite zdravlje u svoje ruke i birajte najbolje za sebe! A BiVits je tu da bude vaš saveznik na tom putu!

Katarina Bajec

 

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.