Cink, Minerali

Cink je neverovatan: osam razloga koji će vam potvrditi zašto!

Cink se nalazi svuda u našem telu: u našim ćelijama, tkivima i organima, ali se većina cinka nalazi u mišićima i kostima. Prednosti cinka često nisu dovoljno istaknute, ali je to je mineral koji je od suštinskog značaja za naše zdravlje. Nedostatak cinka dovodi do slabog rasta i razvoja kod dece, niskog libida, gubitka kose. Može dovesti i do gubitka apetita, zamora, razdražljivosti, sporog zarastanja rana i infekcija. Ovo su 7 čudesnih načina pomoću kojih cink pospešuje naše zdravlje:

1. Cink povećava vašu seksualnu želju

Ako je vaš libido smanjen, to može biti znak da vam je cink deficitaran. Kliničke studije su povezale nedostatak cinka sa niskim nivoima testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena.

2. Pomaže poboljšanju stanja kože

U jednoj dermatološkoj studiji otkriveno je da cink pomaže u uklanjanju akni (bubuljica). U navedenoj studiji bubuljice su se smanjile sa 100% na 15%, posle primene cink sulfata.

3. Pomaže bržem ozdravljenju i izlečenju rana

Nedostatak cinka usporava zarastanje rana i infekcija, tako da je optimalno unošenje cinka od suštinskog značaja za zaštitu kože. U nedavnoj studiji je dokazano je da se lokalna upotreba cinka pokazala boljom od oralne terapije u zarastanju rana na koži, i stimulisanju rasta novog sloja kože.

4. Cink oksid je najsigurnija zaštita od sunca

Već dugo vremena se leti oslanjamo na razne kreme za sunčanje radi zaštite kože od sunca. Ipak, neka od tih sredstava sadrže supstance sa upitnim dejstvom za našu kožu. Cink oksid je efikasna alternativa jer deluje kao štit od sunca, stvarajući fizičku prepreku između kože i štetnih sunčevih UV zraka.    

5. Dnevna doza cinka jača vaš imuni sistem

Prema Evropskom časopisu imunologije, našim telima je potreban cink za aktiviranje T-ćelija, limfocita koji regulišu naš imunološki sistem, i napadaju zaražene ili kancerozne ćelije.

6. Cink tablete pomažu u zaštiti od prehlade

U studiji objavljenoj u časopisu Američkog farmaceutskog udruženja, naučnici su zaključili da cink može smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade. Rezultati su se pokazali pri korišćenju cinka, u roku od 24 sata od pojave simptoma prehlade.

7. Bori se protiv depresije

Neurolozi ističu kako neuroni koji regulišu reakciju mozga i tela na stres, sadrže cink u znatnoj meri. Nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sa povećanom pojavom depresije. Nedavna studija pokazala je da su pacijenti, koji su uzimali ovaj mineral u kombinaciji sa terapijom antidepresivima, značajno smanjili depresivne simptome, u poređenju sa onima koji su koristili samo antidepresive.

8. Cink u hrani

Namirnice bogate cinkom uključuju:

Školjke, govedinu, spanać, svinjetinu, seme bundeve, suncokret, sočivo, leblebije, piletinu, sir, tamnu čokoladu/kakao, ovsenu kašu, mleko.

BiVits® ACTIVA  Cink

Da biste obezbedili vašu potrebnu dnevnu dozu cinka, preporučuje se suplementacija cinkom. BiVits® ACTIVA  Cink je posebna formulacija koja obezbedjuje 10mg cinka u jednoj tableti. BiVits Cink sadrži organski cink-citrat, oblik koji obezbedjuje bolju apsorpciju i  raspoloživost cinka u organizma.   BiVits® ACTIVA Cink doprinosi:
  • Zaštiti i jačanju imunog sistema
  • Zdravlju kose, kože i noktiju
  • Normalnoj produkciji testosterona
  • Zdravlju prostate
  • Normalnoj plodnosti i reprodukciji
  • Protivupalnoj i antioksidativnoj zaštiti organizma
  • Bržoj regeneraciji tkiva
  • Normalnom metabolizmu i proizvodnji energije

Za zdravlje kose, kože i noktiju, KORISTI:

Back to list

Još zdravih postova

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.