Lifestyle

Vitamini i minerali su ključ zaštite dok virusi napadaju!

vitamini-i-minerali

Vitamini i minerali vs virusi

Nema osobe na svetu kojoj virusi nisu zadavali muke, a posebno u zadnje dve godine. Kada počnete da razmišljate o virusima, prva stvar na koju pomislite je- kako da poboljšam svoj iminutet da izbegne viruse ili da se uspešno izbori sa njima? Da bismo to otkrili, prvo moramo imati osnovno znanje šta su virusi i kako deluju.

Virusi predstavljaju sićušne mikroorganizme, veličine od nekoliko desetina do nekoliko stotina milimikrona, odnosno biološke agense koji izazivaju bolest organizma. Virusi i bakterije su patogeni, odnosno infektivni agensi. Postoje razne vrste virusa koje se razlikuju po raznim svojstvima- strukturi, dejstvu, veličini, na primer rnk virusi, dnk virusi, retrovirusi, humani papiloma virusi, virusi gripa, virusi u trudnoći i mnogi drugi. Građa virusa se sastoji iz dve komponente- rnk (dnk) i omotača proteinske prirode (kapsida).

Virusi se razmnožavaju na jedinstven način u živom svetu koji se naziva umnožavanje. Kada virusi prodru u ćeliju domaćina, delovi ćelije domaćina proizvode od nekoliko desetina do nekoliko stotina virusnih nukleinskih kiselina, i na proteinskih kapsomera, i nakon toga se ovi delovi spajaju u veći broj virusnih čestica.

Verovatno već znate da ne postoji opšti lek za virus prehlade, gripa, pa ni za COVID-19 virus. Zato se terapija svih ovih virusa svodi na podršku telu da se sopstvenim mehanizmima izbori sa infekcijom.

Slična je situacija i sa oporavkom od ovih virusa: naš osnovni zadatak je da telu pružimo podršku koja mu je potrebna da iskoristi svoje odbrambene i regenerativne sisteme na najbolji mogući način.

Jedan od pristupa je svakako i kvalitetna suplementacija odabranim supstancama koje se bore protiv slobodnih radikala i pomažu obnovu zaštitnih mehanizama u telu. Vitamini i minerali su ovde ključ.

 

Šta su vitamini i minerali?

Ne možemo a da se ne zapitamo šta sačinjava te bitne sastojke koje svakodnevno spominjemo: šta su vitamini, a šta su minerali? Vitamini predstavljaju esecncijalne nutrijente, odnosno organska jedinjenja neophodna da bi ljudski organizam mogao normalno da funkcioniše. Potrebni su za mnoge biohemijske rekacije u organizmu, funkcije čitavih sistema i organa, kao što su recimo nervni sistem ili kosti u ljudskom organizmu.

Uloga vitamina u telu je nezamenljiva, tj. razni vitamini imaju razne funkcije u našem organizmu. ako recimo pitate koji su najbolji vitamini za oči- odgovor bi bio vitamin A. Uloga vitamina A je da deluje kao regulator ćelijskog i tkivnog rasta i diferencijacije, dok je uloga vitamina C i E da deluju kao antioksidansi. Vitamini se ne mogu sintetisati u organizmu, pa se moraju unositi putem hrane, kao vitamini u hrani ili minerali u ishrani ili kao suplementi.

Vitamini i minerali u ishrani treba da su svakodnevno zastupljeni, što nije realno izvesti u stvarnosti, pa su rešenje razni vitaminsko-mineralni suplementi. Ovde kreće i čitav niz dilema i pitanja od toga koji kompleks vitamina da koristite, koji je najbolji multivitaminski kompleks, pa onda koji su to vitamini za imunitet, tj. najbolji vitamini za imunitet, ili vitamini i minerali za bolju koncentraciju.

Vitaminski suplementi postoje u raznim oblicima: kao multivitamini, vitaminske tablete, multivitamin kao kapsule za imunitet, multivitamin tablete. Preporuka je da se uzima kompleks vitamina ili minerala, koji može biti kompleks vitamina za starije osobe ili kompleks vitamina za kožu, koji često dame koriste, kao vitamini i minerali za decu.  Postoji čitav niz vitamina i minerala kao i njihovih kombinacija koji mogu da posluže u razne svrhe, a mi vam ovde predstavljamo najznačajnije, a koji je najbolji multivitaminski kompleks koji preporučujemo za ovaj aktuelni period kada virusi vrebaju, saznaćete na kraju teksta.

 

N-acetil cistein

Ova aminokiselina ima dvostruko antioksidativno dejstvo: direktno neutrališe slobodne radikale, ali i obnavlja nivo glutationa (glutation je jedan od najznačajnih antioksidanasa u našem telu).

Sem toga, N-acetil cistein je naročito pogodan za oporavak od virusnih infekcija disajnih puteva jer razlaže sekret i tako olakšava disanje, a pomaže i oporavak mišića koji su naročito izmoreni gripoznim simptomima.

 

Vitamin C

Ovaj vitamin je sigurno jedan od najpopularnijih, verovatno zbog toga što su njegove antioksidativne moći poznate već decenijama. Ovaj vitamin pomaže vašem telu da se brže oporavi od infekcije, smanjuje osećaj umora i iscrpljenosti, kao i rizik od razvoja nove infekcije.

 

Uz vitamin D virusi nemaju šanse

Vitamin D ima vrlo važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg imuniteta. Zato je važno da naglasimo da više od 80% nas ima manjak ovog vitamina, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima. Zbog toga se u periodu oporavka preporučuje boravak u prirodi, kao i pojačan unos vitamina D kroz hranu i suplemente. Međutim, pojedini vitamini i minerali nam nisu dostupni tokom cele godine, u zimskim mesecima nema dovoljno sunca, a na žalost, ni putem namirnica ne možemo uneti sve što našem organizmu treba.

Osim što smanjuje zapaljenje, vitamin D deluje antibakterijski i antivirusno, pa tako smanjuje rizik od nastanka infekcija disajnih puteva.

vitamini-i-minerali-za-oporavak-virusi

Uz cink i upale i virusi nestaju

Cink takođe smanjuje zapaljenje i tako pomaže telu da se izbori sa posledicama infekcije. Generalno potpomaže jačanje otpornosti organizma i povećava izdržljivost. Zato je ovaj mineral jedan od najznačajnijih kako za prevenciju, tako i za oporavak od virusa.

 

Selen

Selen je mineral koji direktno deluje protiv virusa tako što im onemogućava da uđu u ćeliju. Sem toga, deluje i kao snažan antioksidans.

 

Mangan

Još jedan antioksidans koji uz to smanjuje zapaljenje u telu. Njegova glavna uloga je da pojačava aktivnost enzima superoksid dismutaze u belim krvnim zrncima. Ove ćelije su neizostavan deo odbrane našeg organizma, pa je njihovo pravilno funkcionisanje ključno za adekvatnu odbranu.

 

Koji vitamini i minerali su najbolji kada vas virusi muče?

Sigurno ste primetili da sve ove supstance imaju slične efekte – sprečavaju oksidativno oštećenje, smanjuju zapaljenje i generalno pomažu telu da se izbori sa infekcijom. Zato ćete svakako imati koristi ako uvedete bilo koju od njih u svoj svakodnevni program suplementacije i pojačate unos kroz ishranu.

Ipak, najbolji efekat se dobija zajedničkim delovanjem ovih sastojaka kada se koriste kombinovano, u odgovarajućim dozama koje možete pronaći u BiVits ACTIVA Recovery-u, koji predstavlja najbolji kompleks vitamina i minerala, kao i antioksidanasa za zaštitu celokupnog zdravlja, bilo da vam trebaju vitamini za imunitet za odrasle, ili vitamini za energiju. Ovo bi ujedno bio i odgovor na pitanje koji su to preporučeni suplementi za imunitet, ili najbolja kombinacija vitamina i minerala za antioksidativnu zaštitu i jačanje vašeg imuniteta, naročito ako je oslabljen u ovom kritičnom periodu.

Koji vitamini i minerali su vaš izbor?

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.