Vitamin C

Virusi protiv imuniteta – kako se najbolje zaštititi?

Virusi haraju i ove zimske sezone, u raznim oblicima, pored aktuelne pandemije COVID-19. U takvom ambijentu na nama leži odgovornost da pomognemo svom telu da ostane snažno i spremno da se izbori sa napadima agresora. Pre nego što odlučimo kako i čime će se virusi pobediti, moramo nešto više saznati o njima, da bi znali sa čime se tačno borimo.  

Šta su virusi?

Virusi predstavljaju sićušne mikroorganizme, koji uzrokuju bolest organizma. Virusi su patogeni, tj. infektivni agensi, veličine od nekoliko desetina do stotina milimikrona. Razmnožavanje virusa i razmnožavanje bakterija se ne odvija na isti način: replikacija virusa se odvija samo unutar živih ćelija i organizama. Građa virusa se sastoji iz dve komponente: rnk (dnk) i omotača virusa proteinske prirode. Virusi se razmnožavaju na specifičan način: kada virus uđe u ćeliju domaćina, ćelija, odnosno delovi ćelije nekoliko desetina do stotina virusnih nukleinskih kiselina i na hiljade protienskih omotača, koji se zatim spajaju u virusne čestice. Postoje razne vrste virusa, kao što su: rnk virusi, dnk virusi, retrovirusi, rotavirusi, humani papiloma virusi, virusi gripa i mnogi drugi, koji mogu izazvati razne virusne bolesti i druga stanja.  

Kada virusi napadnu imunitet, kako vitamini pomažu?

kako-vitamini-uticu-na-imunitet Ako potražite savete za poboljšanje imuniteta na internetu, naići ćete na manje-više iste preporuke: bolje spavajte, hranite se raznovrsno, vežbajte, provodite vreme na svežem vazduhu, smanjite stres. U ovom tekstu pozabavićemo se jednim konkretnim korakom koji možete preduzeti još danas, a koji itekako može pomoći vašem imunitetu da postane i ostane jak. U pitanju su suplementi-vitamini i minerali Vitamini i minerali u telu imaju raznorazne funkcije – učestvuju u stvaranju proteina, stimulišu imuni sistem, štite ćelije od oštećenja, odgovorni su za pravilan rast i razvoj… Uglavnom ih unosimo putem hrane i zato se toliko potencira značaj raznovrsne ishrane. Međutim, u današnje vreme brze hrane i još bržeg života, to je teško ostvarivo. Tada nastaje manjak vitamina i minerala u telu, stručno rečeno deficit. Deficit može biti manji ili veći, i u skladu sa tim i posledice mogu biti manje ili više izražene. Konkretno u slučaju imuniteta, manjak potrebnih vitamina i minerala znači da je naš imuni sistem izloženiji napadu slobodnih radikala koji oštećuju ćelije; imuni odgovor se ne aktivira onoliko brzo koliko bi trebalo ili se aktivira neadekvatno.

 

Koji vitamini i minerali su ključni za imuni sistem?

Od vitamina to je pre svega vitamin C – moćni antioksidant koji štiti imunitet od oksidativnog oštećenja, ali i učestvuje u aktiviranju imunog odgovora. Vitamin C takođe štiti ćelije pluća i drugih organa od ulaska patogena, odnosno virusa i bakterija. Od minerala kao najvažnije možemo istaći cink i selen. Cink je drugi po zastupljenosti mineral u našim telima i učestvuje u radu preko 300 različitih enzima. Neizostavan je za pravilan razvoj imunih ćelija, čuva ih od oksidativnog stresa i aktivira ih kada telo napadne neki patogen. Selen se u telu nalazi u tragovima, ali ima moćan antioksidantan i antiinflamatoran efekat. Štiteći imunitet od oksidativnog oštećenja, selen poboljšava njegovu efikasnost i izdržljivost.  

Virusi se pobeđuju adekvatnom suplementacijom!

Pravilan unos vitamina i minerala počinje izbalansiranom, kvalitetnom ishranom. Ali to je danas lakše reći nego uraditi. Primera radi, da biste uneli 500mg vitamina C potrebno je da pojedete oko pola kilograma brokolija ili 3/4 kilograma paprike. Za unos 10mg cinka, moraćete da pojedete neverovatnih 140 grama pečenih semenki bundeve ili nešto manje od kilograma kuvanih leblebija. Zato je uz ishranu bogatu voćem i povrćem preporučljivo dati podršku imunom sistemu kroz unos kvalitetnih suplemenata. zastita-od-virusa

 

Proverite kvalitet suplementa!

Pre svega, proverite doze. Dnevni preporučeni unos suplementa trebalo bi da zadovolji vaše dnevne potrebe za tim vitaminom ili mineralom. Najbolje je da to bude jedna, eventualno dve tablete u toku dana, da vam ne bi predstavljalo teret da uzimate suplement. Zatim, važan je i izvor suplementa. Za neke vitamine i minerale vrlo je važno u kom obliku ih telo preuzima iz tablete, odnosno kako se apsorbuju. Na primer, cink se daleko bolje apsorbuje u obliku cink-citrata, vitamin C ima poboljšanu raspoloživost kada se kombinuje sa svojim prirodnim izvorom acerolom, i slično. Vrlo je važno da su sastojci suplementa vrhunskog kvaliteta, a za to garantuje proizvođač svojom reputacijom, atestima i stručnim timom koji stoji iza proizvoda. Na kraju, nikada nije kasno da svom imunitetu pružite podršku koja mu je potrebna. Što pre unesete promene u svoj stil života, to će vaše telo imati bolju priliku da ojača svoje odbrambene sisteme i odupre se infekciji.

Ove zime, KORISTI: 

Pucaj od snage

Original price was: 4,758.00 RSD.Current price is: 3,330.60 RSD.

U akciji 24/7

Original price was: 5,530.00 RSD.Current price is: 3,871.00 RSD.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.