B complex, Magnezijum, PMS, Vitamin B

PMS tekst za žene i muškarce…(možda za njih čak i malo više)!

PMS tekst za žene i muškarce
„Oni dani u mesecu“ su izvor mnogih komičnih karikatura, viceva, opštih mesta i predrasuda. Ipak, kada dođu, najmanje su smešni. Od ove pojave neposredno pate mnoge žene ali, posredno i muškarci, deca, kućni ljubimci, posao, kuća. Ma, ceo svet.

Šta je PMS?

Predmenstrualni sindrom (PMS) ima širok spektar znakova i simptoma, uključujući promene raspoloženja, osetljive grudi, žudnju za hranom, umor, akne, zatvor, razdražljivost i depresiju. Oni se javljaju do 14 dana pre menstruacije i obično prestaju ubrzo nakon početka. Skoro 48 procenata žena u reproduktivnom dobu doživljava PMS, a za oko 20 procenata njih simptomi su dovoljno jaki da utiču na njihovu redovnu rutinu. Suprotno onome što neki ljudi mogu sugerisati, PMS je stvarno stanje koje apsolutno može poremetiti svakodnevni život i izazvati značajnu fizičku nelagodnost i emocionalni stres. Dragi muškarci, zamislite sada da vam se ovo ponavlja svaki mesec, bez izuzetka i to decenijama!

Zašto se javlja PMS?

Mnogi stručnjaci veruju da se PMS dešava kao odgovor na promene nivoa hormona estrogena i progesterona. Ovi hormoni prirodno variraju tokom menstrualnog ciklusa, a tokom lutealne faze, koja prati ovulaciju, hormoni dostižu vrhunac, a zatim brzo opadaju, što može dovesti do anksioznosti, razdražljivosti i drugih promena raspoloženja. Neurotransmiteri serotonin i norepinefrin imaju nekoliko važnih funkcija u telu, uključujući pomoć u regulisanju raspoloženja, emocija i ponašanja. Ovi hemijski glasnici takođe mogu uticati na simptome PMS-a. Na primer, pad estrogena može izazvati oslobađanje norepinefrina, što dovodi do smanjenja proizvodnje dopamina, acetilholina i serotonina. Ove promene mogu izazvati probleme sa spavanjem i dovesti do lošeg ili depresivnog raspoloženja. Pored toga, život sa mentalnim zdravstvenim stanjem, kao što je depresija ili anksioznost, može povećati vaše šanse da doživite PMS ili predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), teži oblik PMS-a. Porodična istorija PMS-a, bipolarnog poremećaja ili depresije, uključujući postporođajnu depresiju, dodatno povećavaju rizik od PMS-a, intenzivirajući se neposredno pre početka menstruacije.

Kako protiv PMS-a?

Nažalost, lek za PMS ne postoji. Ipak, možete preduzeti određene korake da ublažite svoje simptome. Za početak, pijte puno tečnosti da biste ublažili nadimanje stomaka. Ovo uključuje biljne čajeve, poput lista crvene maline ili kamilice, koji mogu ublažiti grčeve. Jedite uravnoteženu hranu koja uključuje puno voća, povrća i celih žitarica. Razmislite o smanjenju šećera, soli, kofeina i alkohola, posebno ako ste osetljivi na njihove efekte. Pitajte svog lekara o suplementima kao što su folna kiselina, vitamin B6, kalcijum i magnezijum kako bi se smanjili grčevi i simptomi promene raspoloženja, a svakako pokušajte da unesete što više vitamina D putem prirodne svetlosti, hrane ili suplemenata. Nastojte da spavate 7 do 9 sati svake noći kako biste ublažili umor i poboljšali opšte blagostanje. Odvojite pola sata dnevno za fizičke aktivnosti. Vežbanje ne samo da može pomoći u ublažavanju nadimanja i grčeva, već može pomoći i u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. PMS tekst za žene i muškarce Svaki dan odvojite vreme za brigu o sebi, što može uključivati ulepšavanje, čitanje knjige, šetnju, opuštanje, hobije ili vreme za društvenu interakciju. Lekovi i tretmani koji se izdaju bez recepta takođe mogu pomoći u smanjenju fizičkih simptoma PMS-a, i to su sredstva za ublažavanje bolova, za bolove u glavi i mišićima ili grčeve u stomaku. Pored toga, uzmite i diuretike za ublažavanje nadimanja i bolnih ili osetljivih grudi, kao i toplotne obloge ili grejne jastučiće na stomaku za ublažavanje grčeva. Ako imate teške simptome naglih promena raspoloženja koji stvaraju komplikacije u vašem svakodnevnom životu, kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) ili drugi pristupi mogu vam pomoći da naučite nove načine da preformulišete i nosite se sa uznemirujućim mislima i emocijama.

PODRŠKA JE VAŽNA

Ovaj deo teksta se najviše obraća muškarcima. Pokušajte da razumete šta se dešava u telu vaše dame. Raspitajte se i pročitajte dodatnu literaturu, kako biste shvatili kako PMS funkcioniše. Budite strpljivi, tolerantni, ugađajte joj i povlačite se pred naletima lošeg raspoloženja, izbegavajući svađu i dodatni stres. Najlakše je PMS-u pripisati pomalo iracionalno ponašanje i dići ruke od toga da budete bezrezervna podrška. Zapamtite, PMS je nuspojava fantastične sposobnosti žene da stvori nov život u sebi. Biti žena je teško i divno u isto vreme. Pokažite svoje poštovanje ulogama koje nam je priroda dodelila.

Zaključak

Drage dame, ako simptomi PMS-a utiču na vašu rutinu i kvalitet života iz meseca u mesec, a kućni lekovi i lekovi bez recepta prave malu razliku, uvek je najbolje da se potražite stručnu pomoć. Ukoliko od vašeg muškarca izostane podrška, i tu je zgodno obratiti se stručnom licu. Psihoterapeutu, na primer.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.