Lifestyle

Zašto je važna suplementacija nakon infekcije virusom?

zasto-je-vazna-suplementacija

Suplementacija i važnost iste je, čni se, od prošle godine tema broj jedan. Zašto je to tako, svima nam je već dobro poznato. Korona virus nam nije samo doneo COVID infekciju, već i stanje koje zovemo Post-COVID ili Produženi COVID. Šta to znači i zašto je ova tema važna, pričamo u nastavku.

Šta je to Post-COVID?

Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti koriste termin Post-COVID da opišu skup simptoma i zdravstvenih stanja koja traju duže od 4 nedelje nakon infekcije korona virusom.

Baš kao što je i sama COVID infekcija za sve nas lekare jedna velika nepoznanica, i svi zajedno „učimo u hodu“, nažalost, isti je slučaj i sa post COVID-om. Ne zna se zašto i koliko često se javlja, niti ko je pogođen, a ko pošteđen. Zna se da će se nešto češće javiti nakon težih formi bolesti, međutim, prilično učestalo se javlja i nakon lakših, pa čak i asimptomatskih formi COVID-a.

Simptomi produženog COVID-a mogu da se održavaju nedeljama, pa čak i mesecima nakon bolesti, pri tom, u potpunosti menjajući kvalitet života i radnu sposobnost osobe.

simptomi-infekcije

Koji su to simptomi na koje se pacijenti sa produženim COVID-om žale?

Simptomi su najrazličitiji, ali jedni od najčešćih, koje sam nažalost i sama osetila, jesu neopisiv umor, slabost i bol u mišićima. Iz mog ličnog iskustva, do te mere izraženi, da se već nakon par sati od buđenja, i neke uobičajene jutarnje rutine (koja u mom slučaju, ovaj put, nije uključivala redovan jutarnji trening), osećate kao da je u podne, ceo dan već iza vas , a vi potpuno na izmaku snage.

Zamor prati ovaj osećaj, ali često i glavobolja, slabija memorija, pad koncentracije, kratak dah i lupanje srca. Ovakvi simptomi utiču koliko na fizičko, toliko i na mentalno zdravlje, kao i na celokupni kvalitet života.

Kako pomoći sebi?

To isto pitanje sam i sama sebi više puta nakon COVID-a postavila. Ono što sam odmah znala jeste da ne smem da preterujem, i da idem iznad svojih mogućnosti. Disciplina, strpljenje i osluškivanje sopstvenog tela su u post COVID periodu najvažniji.

Kada kažem disciplina mislim na uredan san, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, ali i na još nešto.

Jedna studija sprovedena u Oregon State University uključila je populaciju stariju od 55 godina, podeljenu u dve grupe. Tokom 12 nedelja, svakodnevno, prva grupa dobijala je vitaminsku suplementaciju, druga placebo. Ono što je studija pokazala jeste da je rizik od zaražavanja koronavirusom bio isti, što je i očekivano.

Međutim, simptomi, tok i trajanje bolesti, kao i celokupan ishod bili su značajno bolji u grupi onih koji su dobijali vitaminske suplemente. Brojne studije, poput ove, navele su lekare širom sveta, da u post COVID periodu primenjuju vitaminsku suplementaciju. I sama sam je primenjivala i značajno sebi ubrzala, ali i olakšala oporavak.

zasto-suplementacija

Zašto suplementacija?

Nakon same COVID infekcije, posebno ukoliko tokom bolesti nismo imali adekvatnu suplementaciju vitaminima i mineralima, naš imuni sistem je jednako „umoran, i prilično potrošen“ kao i mi sami. Uz to, svaki deficit u ishrani je neophodno nadoknaditi da bismo nastavili dalje kao i pre bolesti.

„Prvi redovi“ u borbi sa post COVID umorom su nezamenljivi vitamin C i vitamini B kompleksa. Manjak vitamina C redukuje iskoristljivost kiseonika u ćelijama, a kiseonik nam je neophodan za normalnu funkciju svake naše ćelije u telu.

Vitamini B kompleksa hrane naš nervni sistem, podižu i vraćaju nam energiju, ali i koncentraciju, poboljšavaju memoriju i raspoloženje.

Pored ovih vitamina, nikako ne smemo da zaboravimo na vitamin D, saveznika u jakom imunom odgovoru, ali i minerale poput cinka, gvožđa i magnezijuma.

Kao lekar, uvek ću vam skrenuti pažnju i preporučiti da nakon infekcije koronavirusom uradite kontrolne lekarske preglede, posebno kardiološki pregled. Pacijenti koji imaju izražen zamor, kratak dah, lupanje i preskakanje srca moraju da posete kardiologa.

I sama sam nakon COVID-a obavila sve potrebne kontrolne pregleda.

A ono što sam još uradila, i što mi je pomoglo da se mesec dana nakon infekcije koronavirusom ponosno vratim ne samo svakodnevnim aktivnostima, već i treninzima u svojoj punoj snazi, čak i većoj nego pre bolesti, jeste adekvatna suplementacija, što sam još tokom COVID-a počela da sprovodim.

Moj izbor je pao na nove BiVits vitamine, i to kombinaciju vitamina C, cinka i vitamina D, ali i na BiVits B complex. I to ne slučajno. U svakoj kapsuli BiVits vitamina sadržane su dnevne preporučene doze ovih vitamina i minerala, a supstance od kojih se izrađuju su ekstremne čistoće, što je u izboru suplemenata veoma važno.

Da li je suplementacija deo i vašeg svakog dana? I ono što je još važnije, jeste da uzmete zdravlje u svoje ruke na vreme!

dr Katarina Bajec

spec. oftamolog

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.