Minerali, Vitamini

Kalcijum i vitamin D3 – snažan duo za zdravlje vaših kostiju!

Kalcijum i vitamin D3- dr Katarina Bajec

Kalcijum i vitamin D3 = zdravlje kostiju

Kada govorimo o kalcijumu i vitaminu D3, prva asocijacija nam je zdravlje kostiju. Tačnije koštana masa i gustina kostiju. Sa starenjem se koštana masa i gustina smanjuju dovodeći do nastanka dva veoma rasprostranjena i ozbiljna stanja, a to su osteopenija i osteoporoza.

Osteopenija predstavlja početni gubitak koštane mase, koji prethodi nastanku osteoporoze – značajnom sniženju gustine kostiju, koje za posledicu ima veću poroznost kostiju i česte spontane patološke frakture kostiju. Do lomova kostiju dolazi prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa čak i kašljanja, hoda ili neznatnog naprezanja.

Smanjenje mase i gustine kostiju – kalcijum i vitamin D3 u deficitu

Nije samo starenje povezano sa smanjenjem koštane mase i gustine. Nasledna predispozicija takođe može da igra ulogu u nastanku ovih oboljenja, ali i nešto na šta i te kako možemo da utičemo i sprečimo, a to je deficit kalcijuma i vitamina D3.

Žene u menopauzi su posebno vulnerabilna grupa, obzirom da smanjenje nivoa estrogena, rezultuje i smanjenjem koštane gustine. Međutim, nisu ni muškarci pošteđeni mogućnosti pojave osteopenije i osteoporoze. Smanjenje nivoa testosterona, posebno nakon 70.godine života povećava rizik od osteoporoze i sledstvenih patoloških fraktura kostiju.

Kalcijum i D3- Calcium Vitamin D3 1000 IU

Kalcijum i vitamin D3 – za prevenciju osteopenije i osteoporoze

Osteopenija i osteoporoza su stanja koja značajno utiču na smanjenje kvaliteta života, dovode do onesposobljavanja za rad i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i nastanka potencijalnih trajnih invaliditeta.

Upravo zbog toga o osteopeniji i osteoporozi moramo misliti na vreme. Prevencija ovih stanja je moguća, blagovremenom nadoknadom kalcijuma i vitamina D3.

Razmislite, da li je lakše na vreme uzeti zdravlje u svoje ruke i započeti adekvatnu suplementaciju kalcijumom i vitaminom D3, ili dozvoliti da se sastav kosti izmeni do te mere da dovede do spontanih fraktura kostiju, privremene onesposobljenosti, ali i trajnog invaliditeta?

Najčešće se prevencije setimo kada problem već nastane. Nažalost, u slučaju osteoporoze i smanjenja gustine kostiju, ukoliko ne krenemo na vreme sa adekvatnom nadoknadom kalcijuma i vitamina D3, promene koje nastanu na kostimu su, u većini slučajeva, ireverzibilne. Upravo zato o prevenciji treba misliti na vreme.

BiVits Activa Calcium Vitamin D3 1000 IU – za zdravlje kostiju i prevenciju koštanih oboljenja

BiVits Activa Calcium Vitamin D3 1000 IU u jednoj tableti sadrži kalcijum i vitamin D3, koji svojim sinergističkim delovanjem doprinose očuvanju normalne gustine i strukture kosti, sprečavajući da do osteopenije i osteoporoze dođe. Ovo je posebno značajano imati na umu za vulnerabilne grupe, poput žena u menopauzi, osoba sa oboljenjima digestivnog trakta koje za posledicu imaju smanjenu apsorpciju minerala i vitamina, genetski predisponiranih, ali i starijih osoba koje se nalaze pod povećanim rizikom za razvoj osteopenije i osteoporoze.

Mislite o svom zdravlju na vreme, konsultujte se sa vašim lekarom i sprečite ono što jednostavnim korakom može biti sprečeno. Ne zaboravite da je prevencija uvek bolja od svakog leka!

 

Dr Katarina Bajec

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.