Lifestyle

Kako pripremiti organizam za sezonu alergija?

kako-protiv-alergija
U ovo doba godine se susrećemo sa simptomima alergije. Alergija je neprimereni i neuobičajeni odgovor imunog sistema  organizma na stranu supstancu – alergen. U sklopu ove  neprimerene reakcije organizma, dolazi do oslobađanja histamina koji dovodi do pojave simptoma. Brojni su alergeni iz prirode koji dovode do ovih reakcija. Najčešći alergeni u toku proleća i leta jesu polen drveća, trava i korova. Pored inhalacionih alergena, veoma je važno naglasiti da alergeni mogu biti i nutritivni i kontaktni. U ovom tekstu ćemo najviše govoriti o inhalacionim alergenima, obzirom na njihovu učestalost u proleće i leto.  

INHALACIONI (RESPIRATORNI ALERGENI) 

inhalacioni-alergeni-alergija Oni mogu biti iz našeg životnog prostora (grinje, buđ, prašina, životinjska dlaka) ili iz spoljne atmosfere (polen trava,  korova i drveća). Najčešći simptomi alergijske reakcije jesu u vidu alergijskog rinitisa – svrab i suzenje očiju, zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela i kašalj. U terapiji alergijskog rinitisa koriste se sledeći preparati:
  1. antihistaminici
  2. kortikosterioidi
  3. specifična imunoterapija
Najveći nedostatak preparata koji se koriste u terapiji alergija jeste da primena antihistaminika i kortikosteroidnih preparata ne suzbija u potpunosti simptome kod svih pacijenata. Takođe, kao neželjeno dejstvo antihistaminika se može javiti i pospanost, suva usta i poremećaji vida i izuzetno retko uticaj na psihofizičke sposobnosti.

ŠTA DODATNO MOŽEMO PREDUZETI U SEZONI ALERGIJA?

Veoma važnu ulogu kako u prevenciji, tako i u terapiji alergija imaju prirodni proizvodi – vitamini, minerali i probiotici. Dokazana je opravdanost primene vitamina i minerala u prevenciji i sprečavanju nastanka alergijskih reakcija. Naime, vitamin C deluje kao prirodni antihistaminik tako što smanjuje oslobađanje histamina, a pored toga dovodi i do njegove brže razgradnje. Samim tim simptomi alergija budu blaži ili čak i neprimetni. cink-selen-za-alergije Opravdana je i primena cinka u prevenciji i lečenju alergija, obzirom da cink utiče pozitivno na imuni sistem, a pored toga ima i antioksidativno dejstvo tako da doprinosi očuvanju homeostaze ćelija. Takođe, selen ima veoma jak antioksidativni efekat, jer pomaže aktivnost enzima koji štite ćelije od oksidativnog oštećenja, a pored toga služi i jačanju imuniteta pa se često koristi u prevenciji alergija. Obzirom da su simptomi alergije često nalik respiratornim infekcijama, ja svojim pacijentima savetujem primenu BiVits preparata  Vitamin C i Cink, obzirom da ova kosuplementacija doprinosi kako smanjenju alergijskih simptoma, tako i sprečavanju respiratornih superinfekcija. Da bismo preventivno delovali na nastanak alergija, važna je i upotreba probiotika jer  pomaže uspostavljanje crevne flore, koja štiti od mnogih tegoba uključujući i autoimune bolesti.
dr med. Nikola Stojkovic Doktor medicine

6 komentara na “Kako pripremiti organizam za sezonu alergija?

  1. Avatar Lejla kaže:

    Pre nego da odaberem neki proizvod nije mi dovoljno da procitam da je prirodan preparat. Citam detaljno sastav i kako ti elementi uticu na organizam. 🙂

  2. Avatar Marko kaže:

    Sve je lepo objasnjeno u tekstu. Dr Nikola je moj lekar iz covida i postujem njegove savete.

  3. Avatar Mina kaže:

    Sve pohvale za tekst, kao i za doktora!

  4. Avatar Lejla kaže:

    Kao i sve autoimune bolesti i problemi, znatno se poboljaju kad krenete da ih indirektno resavate radom na imunitetu 🙂

  5. Avatar Ana kaže:

    Teško je to kod jakih alergija,moje dete nema sta ne pije od tih prirodnih preparata,ne deluju mu ni antihistaminici a kamoli vit c i kalcijum koje pije godinama,na zalost.Nadam se pubertetu jedino,a da ne pricam da smo i ishranu promenili,bez glutena,bez mleka …

    1. Avatar BiVits kaže:

      Draga Ana, razumemo vašu frustraciju.
      Da li ste probali sa Kvercetinom. Mi baš imamo fitozomalni oblik koji se pokazao više nego dobar. Ovo nije antihistaminik, već jača opnu mastocita i sprečava oslobađanje alergena.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.