Ishrana, Lifestyle, Minerali, Vitamini

Đumbir – čudesan i moćan začin koji zdravlje znači!

Đumbir- čudesan i moćan začin koji zdravlje znači!
Veliki kineski filozof Konfučije jednom je rekao da „još u mladosti treba da odsečeš štap na koji ćeš se oslanjati u starosti“. Pored brojnih životnih mudrosti koje nam je ostavio i koje i dan danas važe, ovaj socijalni reformator koji je živeo u petom veku pre nove ere – kleo se i u đumbir, taj magični koren. Za njega je rekao da je oštar, da uklanja vlagu i smanjuje unutrašnju toplotu i temperaturu, tako da konzumiranje đumbira pre obroka pomaže zdravlju i varenju! Zaista je dugačak spisak biljaka koje imaju pozitivan uticaj na naš organizam, ali retko koja ima toliko dobrih svojstava kao đumbir.

Šta je đumbir?

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4 hiljade godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju, da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira. Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja ove dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju. Danas je Indija prva na listi zemalja koje ga gaje, sa oko 35% ukupne svetske prozvodnje. Slede Kina sa oko 18%, Nigerija sa oko 11% i Nepal sa oko 9%. Đumbir ima prijatan miris ali, oštar, jak i ljut ukus. U Japanu se kriške đumbira jedu između ili tokom jela da bi se očistilo nepce. Njegov rizom je mesnat, na preseku svetložut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Sadrži snažnu i moćnu komponentu kojoj duguje svoja lekovita svojstva a koja se naziva gingerol. Ova supstanca deluje antiupalno, što znači da može da ublažiti bol i oticanje. Đumbir je i antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale u telu, a smanjuje i rizik od karcinoma jer sprečava prelazak ćelije iz benignog u maligno stanje.

Mingov đumbir

Oguljeni koren đumbira može se sačuvati kuvanjem u šećernom sirupu, ali je pre nekoliko vekova kristalizovani đumbir prečišćavan daleko primitivnijim metodama i prinos je bio daleko manji, pa je bio dovoljan isključivo za snabdevanje samog cara Minga. Caru su se toliko dopale kristalizovane kriške đumbira da je dozvoljavao njegovu izradu samo po sopstvenoj naredbi. Ovakve kriške su postale poznate kao “Mingov” đumbir. Inače, da je u Aziji đumbir izuzetno i nadaleko poštovan, pokazuju nam i festivali u čast ove biljke koji se svakog septembra održavaju u svetilištu Shiba Daijingu u centralnom Tokiju i u hramu Ninomiia u Akirunu, pod nazivom Shoga Macuri, ili festival korena đumbira. Tokom festivala, tezge na otvorenom su ispunjene svežim korenima đumbira, a vlasnici se mogu čuti kako uzvikuju, baš kao i njihovi preci vekovima pre toga – „štiti od zla“ ili „ako jedete đumbir, bićete slobodni od prehlade“! Đumbir i njegova lekovitost

Đumbir i njegova lekovitost – za šta je dobar đumbir?

Kineska medicina kaže da za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja – čaj od korena đumbira je najbolji lek. Ovaj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama, kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.

Jača imunitet

Đumbir je poznat kao izuzetno efikasan katalizator u stvaranju belih krvnih zrnaca koja na prirodni način jačaju imuni sistem. Stoga se preporučuje da se svakog jutra na prazan želudac popije čaša vode ili čaja, u koje se doda kašičica izrendanog đumbira, sok od ceđenog limuna i kašičica meda.

Ublažava migrenu

Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene. Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu.

Ublažava menstrualne bolove

Da li ste znali da je đumbir ekvivalent lekovima koji ublažavaju menstrualnu bol? Da bi se ublažile tegobe koje ciklus izaziva, potrebno je konzumirati ekstrakt đumbira 4 puta dnevno, i to sa početkom od 3 dana pre menstrualnog ciklusa.

Štiti od kardiovaskularnih oboljenja

Oduvek se znalo da đumbir poboljšava krv. Danas znamo da je to zato što reguliše cirkulaciju, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i jača krvne sudove. Ipak, postoje izuzeci. Naime, ko ne sme da koristi đumbir? Pre svega osobe sa problemom zgrušavanja krvi, koje bi morale da se posavetuju sa svojim lekarom u vezi konzumacije đumbira.

Pomaže pri mršavljenju

Glavna uloga đumbira u smanjenju kilaže jeste u regulisanju probave. Đumbir je bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.

Održava higijenu usta

Đumbirova antibakterijska moć je takođe poznata od davnina! Aktivna jedinjenja u đumbiru – gingeroli, sprečavaju razmnožavanje i širenje oralnih bakterija, koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Đumbir i dijabetes

Još jedna vrsta oboljenja se uspešno ublažava uz đumbir. U pitanju je dijabetes. U studiji iz 2015. godine koja je obuhvatila 41 učesnika sa dijabetesom tipa 2, konzumiranje dva grama đumbira u prahu svakog jutra na prazan stomak, smanjilo je šećer u krvi za 12 posto. Pored toga, osetno je poboljšalo i hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročni nivo šećera u krvi, dok je HbA1c smanjen za 10 posto tokom perioda od 12 nedelja! Primetno je smanjenje odnosa apolipoprotein B / ApolipoproteinA-I za 28 posto i smanjenje malondialdehida (MDA) za 23 posto! Iako su rezultati ove studije neverovatno impresivni, u toku je veće istraživanje đumbira i njegovo definitivno dejstvo na dijabetes. Do sledećeih rezultata, bezbedno je, pa čak i poželjno da pacijenti koji piju terapiju za insulinsku rezisteneciju i dijabetes konzumiraju đumbir – preporučuju endokrinolozi. Ipak, savet se odnosi isključivo na umereno konzumiranje đumbira, a prilikom kontrole i određivanja terapije svakako se posavetujte sa lekarom o načinu korišćenja đumbira. Đumbir- kao čaj i melem

Đumbir i med

Med i đumbir zaista su idealna kombinacija ukusa, ali još bolja kombinacija zdravlja! Pojedini stručnjaci čak tvrde i da su med i đumbir zajedno efikasan lek protiv raka. Šta je zapravo u toj kombinaciji tako moćno? Pre svega, đumbir deluje protivupalno i umiruje bolove, a znamo da su upale uzrok brojnih poteškoća sa zdravljem. On umirujuće deluje na stomak, podstiče telo da izbaci sve toksine kroz znoj i tako doprinosi bržem ozdravljenju. Sa druge strane, med je odličan izvor energije. Polifenoli u medu deluju kao antioksidanti, te on okrepljuje organizam, jača imunitet, bogat je vitaminima i mineralima, deluje umirujuće na upalne procese, funkcioniše kao probiotik, antibiotik i antimikotik. Jasno vam je kako onda zajedno utiču na blagostanje čitavog organizma i koliko je važno uvrstiti ih u svakodnevnu prehrambenu rutinu. Podjednako dobro kao med, uz đumbir idu i beli luk, kao i limun.

Čaj i melem od đumbira

Ukoliko ste odlučili da probate izuzetno moćan čaj ili melem od đumbira, naći ćete se pred svojevrsnim izazovom.

Kako oljuštiti đumbir?

Verovatno ste već pokušali klasičnom ljuštilicom ili oštrim nožem ali, bez mnogo uspeha. Naime, kora đumbira je izuzetno teška za ljušćenje a njegova tekstura dodatno otežava posao. Ipak, postoji jedno lako rešenje i nadohvat vam je ruke. Čišćenje đumbira kašičicom za kafu je najefikasniji način, jer se tom prilikom ne gubi ni najmanji deo korena, već se samo skida kora!

Kako napraviti čaj od đumbira?

U šolju vrele vode dodajte kašičicu sitno naredanog đumbira i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procedite, dodajte med i limun i uživajte u pravoj bombi vitamina. Ukoliko želite da napravite melem od meda, đumbira i limuna, kombinujete sastojke na sledeći način: Operite 2 organska limuna, zajedno sa korom i 2 komada svežeg đumbira i iseckajte ih na kriške. Poređajete ih u staklenu teglu – red kriški limuna, red đumbira. Prelijte medom do vrha, i uzimajte svaki dan po jednu kašiku ovog čudesnog spoja, najbolje ujutro na prazan stomak. Sve u svemu, nadamo se da smo vas barem malo inspirisali da se u vašoj korpi prilikom sledeće nabavke nađe i đumbir. Evo, da dodamo trešnjicu na vrh torte, znajte da je u istraživačkim studijama dokazano da đumbir može smanjiti oštećenje DNK od zračenja i pružiti određenu zaštitu od industrijskih zagađivača i vazduha zagađenog smogom. Razlog više da zavolite ovaj egzotični koren!  

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.