Gvožđe, Minerali

Anemija kao globalni problem javnog zdravlja

Anemija

Anemija ili malokrvnost, kako se još naziva, smatra se globalnim problemom javnog zdravlja. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, preko 10 posto svetske populacije pati od anemije ili se u nekom momentu borilo sa njom. Trećina žena u svetu pogođena je anemijom, kao i preko 40 odsto trudnica i dece mlađe od pet godina.

O anemiji i razlozima zbog kojih pacijenti odustaju od primene gvožđa razgovaramo sa ass. dr Radomirom Aničićem, specijalistom ginekologije zaposlenim u GAK Narodni front.

Anemija daje sledeće simptome

Postoji veliki broj simptoma, ali su umor i pojačano zamaranje pri uobičajenim aktivnostima  odlika svih anemija, a vrlo često se zanemare usled svakodnevih obaveza.

Takođe, ubrzano lupanje srca, osećaj slabosti, malaksalost, nesvestica, vrtoglavica, bledilo, glavobolja, kratak dah, mučnina, bolovi u grudnom košu, hladne šake i stopala, opadanje kose, slaba koncentracija, modrice, takođe su, kako tvrde stručnjaci, simptomi koji mogu da ukažu da je osoba anemična i da treba da se obrati lekaru.

Tretman anemije

Tretman anemije zavisi od vrste, uzroka i težine malokrvnosti. Cilj je da se poveća količina kiseonika u krvi, što se postiže povećanjem nivoa hemoglobina. Drugi cilj je lečenje osnovnog uzroka anemije.

U zavisnosti od uzroka, preporučuju se promene u stilu života i navika u ishrani, nadoknada gvožđa  preparatima, nadoknada vitamina B12 ili folne kiseline, transfuzija koncentrovanih eritrocita.

Anemija i suplementi gvožđa

Suplementi gvožđa  se vrlo često slabo absorbuju i loše podnose. Prema studijama, 8 od 10 pacijenata koji koriste preparate gvožđa prijavljuju neželjene efekte, a svaki drugi pacijent prekida uzimanje gvožđa na svoju ruku upravo zbog neželjenih efekata. Nepravilno uzimanje i loša tolerancija oralnih preparata gvožđa može ograničiti njihovu efikasnost.

Uzimanjem preparata gvožđa, koncentracija hemoglobina bi trebalo da poraste za približno 20 g/l tokom 4 nedelje. Međutim, stepen povećanja hemoglobina koji se može postići suplementima zavisiće od njegovog nivoa na početku suplementacije, kao i od tekućih gubitaka i od apsorpcije gvožđa. I drugi faktori, kao što su nedostaci drugih mikronutrijenata, infekcije i pogoršanje bubrežne funkcije, mogu doprineti razvoju anemije.

Neželjeni efekti suplementacije gvožđem

Soli gvožđa mogu izazvati iritaciju želuca usled čega se javljaju neželjeni efekti, uključujući mučninu, povraćanje i nelagodnost u predelu iznad želudca. Zatvor, dijareja i metalni ukus u ustima su takođe mogući neželjeni efekti suplemenata gvožđa.

Često bude potrebno da se izmeni doza do nivoa gde su neželjeni efekti prihvatljivi ili može biti potrebno da se promeni preparat. Takođe, određena hrana i pića smanjuju apsorpciju gvožđa, pa se preporučuje izbegavanje čaja i kafe.

Ponovljena analiza hemoglobina nakon dve nedelje je potrebna da bi se procenio odgovor na primenu gvožđa. Vreme daljih provera zavisiće od stepena anemije i perioda trudnoće kod žena.

Bivits® Active Gvožđe Booster

Ukoliko oralni preparat ne izaziva gastrointestinalne tegobe ili to čini u izuzetno malom procentu i ako lekar proceni na osnovu krvne slike i opšteg stanja da je efekat primene gvožđa dobar, pacijent neće odustajati od suplementacije. Zato je od velike važnosti da se pacijentu preporuči najbolje moguće rešenje. Izuzetno dobro iskustvo imam sa Bivits® Active Gvožđe Booster.

Anemija i Gvožđe Active Booster

Korišćenjem ove suplementacije, postoji mogućnost da se neželjeni efekti u vidu stomačnih tegoba javljaju 6 x ređe od drugih preparata gvožđa. Kada je hemoglobin u normalnom opsegu, sa primenom treba nastaviti još 3 meseca, a kod porođaja, najmanje do 6 nedelja nakon porođaja da bi se popunile zalihe gvožđa.

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.