Categories: Lifestyle

Šta treba da uradite kada umor postane vaš izazov broj 1?

Umor – da li je to naše najčešće neprijatno stanje ili izgovor za mnoge stvari? Koliko ste puta sami sebi priznali – eh, da mi je samo da se ljudski odmorim, sve bih posle lako uradio/la. Ako iz dana u dan konstatujete sledeće svoje stanje-  nemam snage i samo mi se spava, potrebno je da više saznate o umoru uopšte, i raznim stanjima do kojih on može dovesti, ako se adekvatno ne sanira na vreme.

Još jedan razlog za vaš zamor koji vremenom ne prolazi jeste i sindrom hroničnog umora. On predstavlja kompleksno stanje koje karakteriše izražen stalni zamor, koji se ne smanjuje samo odmaranjem i pojačava se sa novim aktivnostima, sa mnogobrojnim propratnim simptomima. Hroničan umor kod žena je naročito izražen neposredno pre, kao pms sindrom, ili za vreme menstrualnog ciklusa.

Hroničan umor se može javiti i u periodu kada smo se tek oporavili od virusne infekcije. Još jedan sindrom koji je u vreme pandemije postao naročito izražen je post-virusni zamor. Post-viralni zamor se javlja nakon što preležimo viruse tipa virusa gripa, COVID-19, Epštajn-Bar, herpesa, groznice Zapadnog Nila i drugih. Ako ste preležali neki od ovih virusa, a i posle par nedelja osećate neke od simptoma ispod, vrlo je verovatno da patite baš od ovog sindroma.

 

Kako da prepoznate post-viralni zamor?

Oporavak od virusa je individualan i različit od osobe do osobe – neko se oporavi za par nedelja, a nekom je potrebno više vremena da se vrati ‘na staro’. Zamor je uobičajena posledica borbe organizma sa virusom, ali ako se telo još uvek bori sa simptomima nedeljama nakon što je infekcija uklonjena, onda se postavlja dijagnoza post-viralnog zamora.

 

Najčešći simptomi ovog sindroma su:

  • izražen umor
  • hronični umor
  • tegobe sa disanjem
  • bolovi u mišićima i umor
  • malaksalost
  • pospanost i umor
  • bol u grlu i uporan kašalj
  • malaksalost i vrtoglavica
  • glavobolja
  • otečene žlezde
  • manjak koncentracije ili problemi sa pamćenjem

 

Kao što vidimo, jedan od čestih simptoma post-virusnog zamora jeste i malaksalost. Malaksalost predstavlja brzo zamaranje pri bilo kom radu, koje ranije nije postojalo ili osoba ga nije osećala, i javlja se samo za vreme neke aktivnosti, za razliku od hroničnog zamora, koji se oseća i u mirovanju.

Kada ste malaksali, možete osetiti sledeće simptome: malaksalost u nogama, naročito posle dužeg stajanja ili hodanja, zatim zajedno umor i malaksalost, ili možete konstatovati stanje – stalno mi se spava, i pitati se šta onda da radite. Verovatno će vam prvo pasti na pamet suplementacija – koji su prirodni lekovi za malaksalost, ili tablete protiv umora koje bi mogli da konzumirate, da biste se vratili u normalno, odmorno stanje?

Odgovor sledi u zadnjem pasusu.

Zamor koji osećaju osobe koje muči ovaj sindrom nije tipičan zamor koji osetimo posle nekog uobičajenog fizičkog napora. Kod post-viralnog zamora osećate se potpuno iscrpljeno i nemoćno, kako fizički tako i mentalno. Mali, svakodnevni napori izgledaju nemoguće, na primer odlazak do prodavnice ili širenje veša. Čak i kada se naspavate ne osećate se odmorno, već se budite iscrpljeni.

Ovakvo stanje može da traje nekoliko nedelja, ali se neki simptomi mogu odužiti i na nekoliko godina posle inicijalne infekcije. Ali ima nade – studije pokazuju da ako se post-viralni zamor rano dijagnostikuje, šanse za brz oporavak su bolje. Zato je važno da se pridržavate saveta koji će vašem telu pomoći da se oporavi što je brže moguće.

Svako od nas ponekad oseća zamor, koji usled dugog trajanja i intenziteta može preći u konstantan umor. Nekada usled previše aktivnosti, opterećenosti poslom, stresom i brojnim obavezama osećamo pospanost i malaksalost, ili kombinaciju simptoma: umor i pospanost, malaksalost i umor, stalna pospanost, psihički umor.

 

Da li post-virusni zamor zaobilazi nekog?

Po podacima izgleda da niko nije pošteđen – među obolelima ima svih uzrasta, od dece do starih ljudi, onih sa hroničnim bolestima ali i onih dobrog zdravlja. Još uvek nije jasno zašto se ovaj zamor javlja, a neke teorije kao razlog navode neuobičajen odgovor tela na virus, povišen nivo proinflamatornih citokina koji izazivaju zapaljenje, ili upalu nerava.

 

Kako se post-viralni umor leči?

Nažalost, još uvek ne postoji adekvatan lek protiv zamora, pošto nije poznat ni tačan uzrok istog. Zato terapija podrazumeva kontrolu simptoma uz pomaganje telu da ojača da bi sopstvenim mehanizmima ubrzalo oporavak.

Ako imate bolove, konsultujte svog lekara ili farmaceuta za preporuku lekova protiv bolova koje biste mogli da koristite. Efikasan analgetik vam može pomoći i da bolje spavate, i da imate više energije u toku dana. Kvalitetan san je ključan da se telo odmori koliko je moguće, zato se potrudite da idite na spavanje svakog dana u isto vreme i da spavate najmanje 8h.

Od pomoći vam mogu biti i aktivnosti kao što su joga, masaža, akupunktura, ali i kratke dremke u toku dana. Samo nemojte preterivati sa spavanjem preko dana, jer zbog toga možete biti još umorniji.

 

Za nestanak umora bitan je unos vitamina i minerala!

Bez obzira da li se oporavljate od virusa ili patite od post-viralnog zamora, veoma je važno da svom telu pružite adekvatnu podršku dok se oporavlja, a to pre svega podrazumeva kvalitetnu ishranu.

Potrudite se da uvedete što više povrća i voća (sve dolazi u obzir – sveže, bareno, pečeno, turšija, kozervisana hrana). Pijte što više vode (barem 2l dnevno) i izbegavajte industrijske prerađevine (pekarske proizvode, slatkiše i grickalice, brzu hranu, itd.).

Vitamini i minerali koji naročito pomažu telu u oporavku su pre svega N-acetil cistein, koji pomaže čišćenje pluća i moćan je antioksidans; zatim vitamini C i D, cink, selen, mangan… Šarenilo voća i povrća na tanjiru će vam pomoći da unesete mnoštvo hranljivih sastojaka, ali takođe možete telu pružiti podršku i kroz suplementaciju. Kvalitetan suplement koji sadrži sve ove sastojke u preporučenim dozama biće vam pravi saveznik da svakog dana unesete sve ključne elemente za oporavak tela.

Na kraju, ostaje vam da budete strpljivi i date svom telu vremena da se oporavi. Nažalost, ne postoji prečica do dobrog zdravlja, ali uz male korake i dobre navike vaše telo će naći način da se vrati u staru, dobru formu.

 

Za jačanje imuniteta, KORISTI: 

BiVits

View Comments

  • U borbi protiv virusa neprikosnovena je gljiva Agaricus blazei Muril a što se hroničlnog umora i podizanja energije tiče tu je BiVits kompleks vitamina B i minerala neprikosnoven!

  • Da li ću se ugojiti ili da li će mi se otvoriti apetit a imam Hašimoto i pijem selen?

    • Draga Dragice =)
      Selen jednostavno ne utiče na apetit.
      Ukoliko se pojača apetit, nije do nas =)

  • Lep tekst. I koristan. Iako ja kao pacijent i lekar sa Sindromom hroničnog umora CFS/ME zaista mislim da je obve priča kompleksnija. Postvirusni zamor je samo vrh ledenog brega, a dijagnoza je zvanično u MKBu od2019 kao neurološka, iako je to multisistemska bolest. Apsolutno se slažem za N acetil cistein studijama je potvrđen pozitivan učinak...ja koristim običan acetil cistein i neke od vaših suplemenata. Teško je to stanje koje slabo ko poznaje i leči.
    Sama pišem blog na tu temu hronicniumor.com

Recent Posts

Zašto je unos gvožđa u periodu trudnoće i dojenja izuzetno važan?

Period trudnoće i dojenja predstavlja jedan od najvažnijih perioda u životu svake žene, ali i…

2 месеца ago

Deficit gvožđa i menstrualni ciklus

Deficit gvožđa usled menstrualnog ciklusa Prema nedavnim istraživanjima, svaka treća, tačnije skoro 39%, devojaka i…

2 месеца ago

Ishrana: Put do zdravlja i dugovečnosti!

Još je slavni Hipokrat rekao: Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana. Iako je prošlo preko…

7 месеци ago

Vitamin K2 – Zapostavljeni akter u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja

Vitamin K2- važna uloga u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema Kardovaskularne bolesti i dalje predstavljaju vodeći…

7 месеци ago

Kako magnezijum i koenzim Q10 pospešuju očuvanje zdravlja srca?

Da li znate da veći broj ljudi završava u bolnici zbog srčane slabosti, nego zbog…

8 месеци ago

Zdrava koža, kosa i nokti – ogledalo vašeg zdravlja!

Zdrava koža, kosa i nokti - saveznici lepote “Kaži mi, kaži, ogledalce moje, najlepši na…

8 месеци ago