Kolagen, Lifestyle, Vitamin C

Kolagen – najvažniji i najmoćniji „lepak“ na svetu!

Kolagen

Kolagen kroz istoriju

Ljudskog telo sastoji se od mnogo proteina. Najvažniji i najrasprostranjeniji je svakako kolagen. On čini skoro 40% svih proteína u telu. Koren reči „kolagen“ seže do grčke reči kolla, što znači lepak. Ovaj podatak može vam pomoći da malo bolje shvatite važnu vezivnu ulogu koju on ima u našem organizmu. Ali, o tom, po tom. Hajde da prvo vidimo koja mu je uloga dodeljena kroz istoriju. U tradicionalnoj kineskoj medicini, Ejiao (eđiao– želatin od magareće kože) koristi se odvajkada. U drevnim spisima ostale su zabeležene mnoge priče o važnim istorijskim figurama koje su kolagen koristile na ovaj način. Za početak, Cao Zhi (192-232), veliki pisac, bio je neprirodno mršav. Nakon što je probao kolagen, odnosno eđiao, toliko se okrepio da je ovu supstancu nazvao čudesnim eliksirom i nije se libio da o njoj piše i priča svima koji bi želeli da ga čitaju i slušaju.  Druga priča nas upoznaje sa jednom od četiri velike lepotice stare Kine. U pitanju je Jang Juhuan koja je živela u vreme dinastije Tang (618-907), koristila ga je za lice. O njenoj koži su se ispredale bajke, a ostalo je zabeleženo perom pesnika Ksiao Ksingzaoa koji je, očaran njenom lepotom, stihovima pohvalio Eđiao supu od pirinčanog vina, oraha, crnog susama i kristalnog šećera – koju je ova lepotica jela svaki dan. Iz nešto “novije” istorije, ostala je priča o Li Hongzangu, ministru na dvoru dinastije Ćing (1644-1911), koji je otputovao u Britaniju 1896, kada mu je bilo već 74 godine. Tokom dugog putovanja uzimao je lekove iz carske palate, uključujući eđiao, i u Kinu se vratio u poznoj starosti ali, dobrom zdravlju!

Šta je kolagen?

Dakle, to je najvažniji protein u ljudskom organizmu. Njegova funkcija je da brine za stanje kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju. Po najnovijim istraživanjima, količina kolagena i brzina njegovog stvaranja u organizmu određuje realan biološki uzrast čoveka. To se najbolje vidi po koži jer, kolagen čini čak 70% belančevina na koži. On se nalazi još i u kostima, mišićima, tetivama gde se formira svojevrsna “skela” zadužena za stabilnost i strukturu organizma. Kolagen se u organizmu stalno obnavlja – u isto vreme nestaje, i proizvodi se iz ćelija koje ga hrane. Nažalost, s vremenom se ta razmena usporava, te nastaje njegov deficit. Ovo usporavanje počinje između dvadesete i tridesete godine. Znamo. Očekivali ste da je mnogo kasnije ali, ne. Vreme da počnemo da mislimo o kolagenu je već u kasnim dvadesetim! Kolagen i vitamin C

Kako nadoknaditi kolagen?

Pre svega, naš organizam proizvodi pro-kolagen, od kog kasnije nastaje kolagen i to kombinujući 2 amino kiseline – glicin i prolin. Za ovaj proces potreban je vitamin C, se te stoga preporučuje da suplementi ovog vitamina budu redovna rutina u brizi o zdravlju. Određene namirnice mogu doprinetu čitavom procesu te se preporučuju jaja, pšenica, mlečni proizvodi, kupus, špargla, svinjska i pileća kožica, susam, sočivo, kokos- kako bi vaše telo bilo dovoljno motivisano da ubrza proces proizvodnje. Ipak, jedna namirnica se izdvaja od ostalih po pitanju učinkovitosti. To je goveđa kost, od čije supe možete biti sigurni da ste obezbedili dovoljno nutritijenata za proizvodnju kolagena. Uostalom, mnoge dame iz Holivuda se kunu u ovu supu i svakodnevno je konzumiraju.

Suplementi koji ga sadrže

Goveđi želatin, odnosno kolagen u prahu – kolagen je u svom najčistijem obliku! A kako se konzumira goveđi želatin? Dve kašičice želatina treba da rastvorite u vodi, tačnije u 50 ml vode. Ostavite da prenoći i ujutro konzumirajte. Kao suplement, najčešće ćete naići na njegov hidrolizovani oblik, jedan od najčešćih oblika u dijetetskim suplementima. On se sastoji od manjih peptida molekulske mase do 5000 Da. U ovakvom stanju, stimuliše regeneraciju kolagenskog tkiva, povećavajući sintezu kolagena i sintezu glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline. Apsorpcija hidrolizovani oblik iz dijetetskih suplemenata je oko 90%, dok je apsorpcija iz hrane manja od 30%.

Zdravstvene prednosti kolagena

Pored toga što unapređuje zdravlje kože i olakšava bolove u zglobovima, jača kosti, povećava mišićnu masu i pozitivno deluje na zdravlje srca. Sve to su razlozi da počnete da koristite suplement kolagena, uz koji toplo preporučujemo neki od BiVits preparata koji sadrže Vitamin C, kako bi se bolje apsorbovao i zadržao u organizmu.        

35 komentara na “Kolagen – najvažniji i najmoćniji „lepak“ na svetu!

 1. Avatar Olivera Kremic kaže:

  Da li kolagen povecava tezinu??

  1. Avatar BiVits kaže:

   Odgovor u komentaru ispod 😉

 2. Avatar Olivera Kremic kaže:

  Da li kolagen povecava telesu tezinu???

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Olivera,
   Vitamini i minerali nisu generalno povezani za podizanjem telesne mase i apetita.
   Uglavnom se to vezuje sa primenom B complexa, a naš savet je baš iz tog razloga da se B complex koristi uveče, pred spavanje, kako bi potencijalno i podizanje apetita eliminisali.
   Što se Kolagena tiče, nemamo zabeleženih konekcija sa povećanjem telesne mase i apetita.

 3. Avatar Violeta kaže:

  Dobar dan, kako delije na zelzdac posto imam hipersekreciju zel. kiseline i vecu zeludacnu kilu, mislim na govedji zelatin…

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Violeta, u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja i samog rada digestivnog trakta, podnošljivost govešeg želatina se razlikuje od osobe do osobe.
   Najbolje je da proverite sa vašim lekarom.

 4. Avatar Dragoslav Vićentijević kaže:

  Da li od gov. ŽELATINA moze da se dobije los holesterol

  1. Avatar BiVits kaže:

   Želatin je proizvod životinjskog porekla koji se koristi u kulinarstvu i prehrambenoj industriji, ali i kao dodatak ishrani. Što se tiče uticaja želatina na nivo holesterola u krvi, za sada nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da konzumiranje želatina može negativno uticati na nivo holesterola u krvi. Međutim, važno je imati na umu da visok unos zasićenih masti, prisutan u mnogim životinjskim proizvodima (uključujući i želatin), može doprineti povećanju nivoa holesterola u krvi. Zbog toga se savetuje da se želatin koristi umereno, u sklopu uravnotežene ishrane.

 5. Avatar Radmila Kresović kaže:

  Da li korišćenje dr Majić povećava nivo holesterola.Ja ga pijem 15 dana i imam povećan pritisak, pijem duplu dozu leka za pritisak.Hvala

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Radmila, nismo upoznati sa navedenim proizvodima. Trebalo bi proveriti sa proizvodjačem.

 6. Avatar Aleksandar Filipovic kaže:

  Da li kolagen moze da remeti koagulaciju krvi,ja sam na acenokumarolu,hvala

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Aleksandra,
   Može da postoji problem tj da kolagen poremeti koagulaciju krvi ako se uzima u velikim količinama. Znači poštujte doziranje i ne bi trebalo da bude problema.
   Svakako, pošto ste već na terapiji acenokmarola, navode se neke kontraindikacije, te moramo da preporučimo konsultaciju sa lekarom pre korišćenja.

 7. Avatar Olja kaže:

  Super kombinacija koja je dobra i za zdravlje i za izgled. Ja od kako koristim kosa mi blista

 8. Avatar Mirjana kaže:

  Moze li peptid kolagena da dovede do stvaranja bubreznih ili zucnih kamenaca? Moj organizam je skolon pravljenju kamenaca

  1. Avatar BiVits kaže:

   Peptid kolagen je često koristan za podršku zdravlju kože i zglobova, ali ne bi trebalo da ima uticaj na stvaranje bubrežnih ili žučnih kamenaca. Međutim, kako si sklona pravljenju kamenaca, preporučili bismo ti da se konsultuješ sa svojim lekarom ili stručnjakom za ishranu pre nego što počneš da koristiš peptid kolagena ili bilo koji drugi dodatak ishrani. Oni će moći da ti daju preciznije informacije i savete u vezi sa tvojim specifičnim zdravstvenim stanjem.

 9. Avatar ljiljana kaže:

  Da li mogu koristiti kolagen jer koristim lek za razređivanje krvi HERDOXO od 20 mg a holesterol mi je 6

  1. Avatar BiVits kaže:

   Korišćenje kolagena zajedno sa lekom za razređivanje krvi i visokim holesterolom može izazvati zabrinutost, budući da su neki suplementi kolagena izvor vitamina K. Vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi i može uticati na dejstvo lekova za razređivanje krvi poput Herdoxo (ili drugih antikoagulanasa).

   Pre nego što odlučite da koristite kolagen ili bilo koji drugi suplement, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno s obzirom na vaš trenutni režim lečenja i visok nivo holesterola. Vaš lekar će biti u najboljoj poziciji da proceni rizike i koristi upotrebe kolagena u vašem konkretnom slučaju.

   Takođe je važno napomenuti da postoje različite vrste suplemenata kolagena, pa će vaš lekar moći da vam preporuči odgovarajući proizvod koji je najmanje verovatno da će interagovati sa vašim lekovima i zdravstvenim stanjem.

   Ne preporučuje se da sami započinjete uzimanje bilo kog suplementa, uključujući i kolagen, bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom. Vaš lekar će moći da vas uputi o tome da li je kolagen bezbedan za vas i kako ga koristiti, ukoliko je to odobreno.

 10. Avatar Marica Bošković kaže:

  Poštovani dali CH ALFA KOGEN MOGU KORISTITI PACIJENTI SA UGRAĐENIM STENTOVIMA U SRCU?
  HVALA!

  1. Avatar BiVits kaže:

   Alfa kolagen je specifičan proizvod koji sadrži kolagen, vitamin C i druge sastojke. Kolagen je protein koji podržava zdravlje kože, zglobova, kostiju i drugih tkiva. Vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena u telu.

   Kao i kod drugih suplemenata, osobe koje imaju određene zdravstvene probleme ili uzimaju određene lekove trebaju se konsultovati sa svojim lekarom pre nego što počnu koristiti alfa kolagen ili bilo koji drugi dodatak.

   Ako imate ugrađene stentove u srcu ili bilo koje druge ozbiljne kardiovaskularne probleme, posebno je važno konsultovati se sa svojim kardiologom pre nego što započnete upotrebu alfa kolagena ili bilo kog drugog suplementa. Kardiolog će vam moći reći da li je sigurno koristiti ovaj proizvod i da li postoji rizik od interakcija sa vašom trenutnom terapijom ili zdravstvenim stanjem.

   Važno je naglasiti da suplementi ne smeju zameniti uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Uvek je najbolje dobiti hranljive sastojke iz raznolike ishrane bogate voćem, povrćem, nemasnim proteinima i integralnim žitaricama.

 11. Avatar vesna kaže:

  Dali smem koristiti cologen s obzirom da pijem rusavastin za masnocu ,doretu za bolovei imam kandidu,kolitis i gastritis …hvala

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga VEsna,
   Uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što započnete uzimanje dodataka kolagena ili bilo kakvih dodataka ishrani, posebno ako već uzimate lekove i imate zdravstvene probleme kao što su kandida, kolitis i gastritis.

   Uzimanje dodataka kolagena može imati potencijalne koristi za kožu, zglobove i druge aspekte zdravlja, ali bez obzira na to, važno je osigurati da to bude bezbedno u kontekstu vašeg postojećeg zdravstvenog stanja i terapije.

 12. Avatar Ivan kaže:

  Uticaj na jetru?

  1. Avatar BiVits kaže:

   Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u našem telu i ima ključnu ulogu u zdravlju kože, kostiju, tetiva, zglobova i drugih tkiva. Kada je reč o jetri, kolagen se generalno smatra bezbednim i ne bi trebalo da ima negativan uticaj na jetru.

 13. Avatar Olga Dakic kaže:

  Bolujem od MZL (Non Hodzkin Lymphom),sada u parcijalnoj remisiji.Pothranjena sam ,BMI 16. Imam grčeve u trbuhu posle jela (Dolichocolon,srasline od više hirurških intervencija u trbuhu,opstipaciju,kaskadni želudac,Gastritis chr.) Da li bi mi pomogla neka vrsta kolagena?

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Olga,
   drugih tkiva u telu. U nekim slučajevima, suplementacija kolagenom može pružiti određene koristi za zdravlje gastrointestinalnog trakta, uključujući podršku sluznici creva.

   Međutim, pre nego što započnete uzimanje bilo kakvih dodataka, uključujući kolagen, važno je konsultovati se sa svojim lekarom, posebno ako imate kompleksno zdravstveno stanje kao što je MZL (Non Hodzkin Lymphom) i druge gastrointestinalne probleme. Vaš lekar će moći da proceni da li je suplementacija kolagenom odgovarajuća za vaše stanje i da li bi mogla da vam pomogne.

   Takođe, razmotrite da se posavetujete sa nutricionistom ili dijetetičarem koji može da vam pruži personalizovanu preporuku o ishrani i dodacima na osnovu vašeg stanja i potreba. Samo se u saradnji sa stručnjacima može doneti najbolja odluka o tome da li i kako uvesti kolagen ili druge suplemente u vašu ishranu.

 14. Avatar Dragica kaže:

  Da li kolagen mogu da uzimaju osobe koji imaju lupus.

  1. Avatar BiVits kaže:

   Osobe koje imaju lupus ili sistemski eritemski lupus (SLE) trebaju biti posebno oprezne kada razmatraju uzimanje dodataka ishrani, uključujući kolagen, zbog potencijalnog uticaja na imunološki sistem.
   Lupus je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem napada sopstvena tkiva i organe. Dodaci kao što je kolagen mogu uticati na ravnotežu imunološkog sistema.

   Pre nego što odlučite uzimati kolagen ili bilo koji drugi dodatak, obavezno se posavetujte sa svojim reumatologom ili lekarom koji vodi vašu terapiju za lupus.
   Oni će moći da procene vašu individualnu situaciju, trenutno stanje bolesti i potrebe za dodacima ishrani, te vam dati najbolje smernice.

   Važno je naglasiti da kolagen nije lek za lupus i neće uticati na samu bolest. Glavni tretman za lupus obično uključuje lekove koje propisuje vaš lekar kako bi se kontrolisali simptomi i upalni procesi.

   Ne preporučuje se uzimanje bilo kakvih dodataka ili menjati ishranu bez saveta od strane medicinskog stručnjaka, posebno ako imate autoimunu bolest kao što je lupus. Samo vaš lekar može proceniti kako bi određeni dodatak ili promena ishrane mogli uticati na vaše zdravlje.

 15. Avatar Marina kaže:

  Da li CH Alpha kolagen mogu koristiti i dojilje? Da li se izlučuje u mleko i da li je bezbedan za bebu?

  1. Avatar BiVits kaže:

   CH Alpha kolagen je dodatak ishrani koji se često koristi za podršku zdravlju zglobova i kože. Kao i kod većine dodataka ishrani, bezbednost za dojilje može zavisiti od sastojaka proizvoda.

   Kolagen je prirodni protein prisutan u telu, ali dodaci kolagena se obično proizvode iz različitih izvora, kao što su goveđi ili riblji kolagen. Bezbednost ovih proizvoda za dojilje zavisi od toga kako su proizvedeni i da li sadrže druge dodatke ili sastojke koji bi mogli biti problematični za dojenče.

   Pre nego što odlučite koristiti CH Alpha kolagen ili bilo koji drugi dodatak ishrani tokom dojenja, preporučujem da se posavetujete sa svojim lekarom ili pedijatrom. Oni će moći da procene sastav proizvoda i pruže vam savete o bezbednosti za vašu bebu tokom dojenja. Osim toga, mogu vam pružiti alternativne preporuke za očuvanje zdravlja zglobova i kože tokom dojenja, ako je potrebno. Važno je biti pažljiv i konsultovati se sa stručnjakom kako biste osigurali da je svaka supstanca koju uzimate tokom dojenja bezbedna za vas i vaše dete.

 16. Avatar Stevan kaže:

  Poštovanje. Nije mi baš jasno kako dve kašičice želatina može da se rastvori u 50 ml vode, to je jedna rakijska čašica !? Mislim da je to malo vode ? Hvala unapred na odgovoru.

  1. Avatar BiVits kaže:

   Poštovanje! Razumevanje procesa rastvaranja želatina može biti malo konfuzno, ali ja ću rado objasniti. Želatin je supstanca koja se dobija iz kolagena, proteina koji se nalazi u životinjskim tkivima, i često se koristi u kulinarstvu i farmaciji.

   Dve kašičice želatina u 50 ml vode može se činiti kao da je malo vode, ali to zapravo zavisi od tipa želatina i njegove moći rastvaranja. Kada se želatin kombinuje sa vodom, on apsorbuje vodu i nabubri, što može stvoriti gustu i koncentrovanu smesu. Ovo je poznato kao proces hidratacije želatina.

   Evo nekoliko saveta za rastvaranje želatina:

   1. Hladna voda: Počnite sa hladnom vodom jer želatin bolje nabubri u hladnoj vodi nego u toploj.
   2. Postepeno dodavanje: Dodajte želatin u vodu postepeno, umesto da sav želatin odjednom sipate u vodu. Ovo pomaže da se želatin ravnomerno rastvori.
   3. Mešanje: Lagano mešajte smesu kako biste pomogli da se želatin ravnomerno rastvori.
   4. Ostavljanje da odstoji: Nakon što ste dodali želatin u vodu, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi se potpuno hidrirao.
   5. Zagrevanje: Ako je potrebno, smesu možete nežno zagrejati kako biste se uverili da se sav želatin rastvorio.

   Imajte na umu da, iako se želatin često koristi u prehrambene svrhe, njegova upotreba može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba i recepata. Ako imate dodatnih pitanja o upotrebi želatina ili bilo koje druge prehrambene ili farmaceutske supstance, slobodno mi se obratite. Vaše zdravlje i dobrobit su mi važni, i tu sam da pomognem sa bilo kojim savetima ili informacijama koje su vam potrebne.Poštovanje! Razumevanje procesa rastvaranja želatina može biti malo konfuzno, ali ja ću rado objasniti. Želatin je supstanca koja se dobija iz kolagena, proteina koji se nalazi u životinjskim tkivima, i često se koristi u kulinarstvu i farmaciji.

   Dve kašičice želatina u 50 ml vode može se činiti kao da je malo vode, ali to zapravo zavisi od tipa želatina i njegove moći rastvaranja. Kada se želatin kombinuje sa vodom, on apsorbuje vodu i nabubri, što može stvoriti gustu i koncentrovanu smesu. Ovo je poznato kao proces hidratacije želatina.

   Evo nekoliko saveta za rastvaranje želatina:

   Hladna voda: Počnite sa hladnom vodom jer želatin bolje nabubri u hladnoj vodi nego u toploj.

   Postepeno dodavanje: Dodajte želatin u vodu postepeno, umesto da sav želatin odjednom sipate u vodu. Ovo pomaže da se želatin ravnomerno rastvori.

   Mešanje: Lagano mešajte smesu kako biste pomogli da se želatin ravnomerno rastvori.

   Ostavljanje da odstoji: Nakon što ste dodali želatin u vodu, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi se potpuno hidrirao.

   Zagrevanje: Ako je potrebno, smesu možete nežno zagrejati kako biste se uverili da se sav želatin rastvorio.

   Imajte na umu da, iako se želatin često koristi u prehrambene svrhe, njegova upotreba može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba i recepata. Ako imate dodatnih pitanja o upotrebi želatina ili bilo koje druge prehrambene ili farmaceutske supstance, slobodno mi se obratite. Vaše zdravlje i dobrobit su mi važni, i tu sam da pomognem sa bilo kojim savetima ili informacijama koje su vam potrebne.

 17. Avatar Kristina kaže:

  Da li od kolagena moze doci do cescih praznjenja creva? Tj slicno dijareji?

  1. Avatar BiVits kaže:

   Uzimanje kolagena, kao dodatka ishrani, obično se smatra bezbednim za većinu ljudi, i retko uzrokuje ozbiljne nuspojave. Međutim, kao i sa svakim suplementom, moguće su individualne reakcije, uključujući i promene u radu creva.

   Neki ljudi mogu doživeti blage probavne smetnje, kao što su povećana frekvencija pražnjenja creva ili promene u konzistenciji stolice, kada počnu uzimati kolagen. Ovo može biti posebno izraženo ako je došlo do nagle promene u ishrani ili uvođenja novog suplementa.

   U slučajevima gde dođe do simptoma sličnih dijareji nakon uzimanja kolagena, preporučuje se:

   1. Smanjivanje Doze: Počnite sa manjom dozom kolagena i postepeno je povećavajte, što može pomoći vašem tijelu da se prilagodi.
   2. Hidratacija: Povećajte unos vode kako biste pomogli u održavanju hidratacije, posebno ako doživljavate simptome dijareje.
   3. Praćenje Ishrane: Obratite pažnju na ostale sastojke u ishrani koji bi mogli doprineti probavnim problemima.
   4. Konsultacija sa Lekarom: Ako se simptomi nastave ili postanu ozbiljni, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom.

   Važno je napomenuti da kolagen sam po sebi obično ne uzrokuje ozbiljne probavne smetnje. Ako doživljavate simptome slične dijareji, možda postoji neki drugi faktor koji doprinosi ovom stanju. Uvek je dobra ideja konsultovati se sa zdravstvenim radnikom pre nego što započnete ili promenite režim suplementacije, kako biste se uverili da je odabrani suplement pogodan za vaše zdravstveno stanje i potrebe.

 18. Avatar Mirjana kaže:

  Dobar dan.. Kolagen NICE da li ga smem uzimati imam malo povišen LDL i pijem biprez, skopryl, ksalol, 0,5 i rivotril 1/4
  Obzirom da se piju 2 puta po dve tablete..
  HVALA UNAPRED

  1. Avatar BiVits kaže:

   Dobar dan! Vaša pitanja u vezi sa uzimanjem kolagena, posebno uz lekove koje ste naveli, su veoma važna. Kolagen se generalno smatra sigurnim suplementom, ali evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir:

   Povišen LDL: Suplementacija kolagenom generalno ne bi trebalo direktno da utiče na nivo LDL holesterola, ali je uvek dobro pratiti kako se vaše telo reaguje na bilo kakve nove suplemente, pogotovo kada postoji problem sa holesterolom.
   Interakcije sa Lekovima: Uzimate nekoliko lekova, uključujući Biprez (verovatno se odnosi na antihipertenziv), Skopryl (verovatno inhibitor ACE za kontrolu krvnog pritiska), Xsalol, i Rivotril i dr.). Kolagen u suplementima obično nema poznate interakcije sa ovim lekovima, ali svaka dodatna suplementacija treba biti razmatrana oprezno.
   Doziranje i Vreme Uzimanja: Ako se odlučite za uzimanje kolagena, važno je pratiti preporučeno doziranje i uzimati ga u skladu sa uputstvima proizvođača. Takođe, razmotrite kada ga uzimate u odnosu na vaše regularne lekove kako biste minimizirali bilo kakav rizik od gastrointestinalnih smetnji.
   Konsultacija sa Lekarom: Pre nego što počnete uzimati kolagen, toplo preporučujem da se konsultujete sa svojim lekarom ili farmaceutom. Oni mogu dati specifične savete bazirane na vašem zdravstvenom stanju i aktuelnoj terapiji, a takođe mogu pratiti kako novi suplementi utiču na vaše opšte zdravlje i interakciju sa postojećim lekovima.
   S obzirom na složenost vaše terapije i stanja, najsigurnije je da sve ove korake preduzmete uz nadzor i odobrenje vašeg lekarskog tima.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.