B complex, Folna kiselina, Vitamini

Vitamin B9 – esencijalni nutrijent – folat/folna kiselina

Vitamin B9 kao esencijalni nutrijent

Vitamin B9 predstavlja esencijalni nutrijent, koji se prirodno javlja u formi folata. Neophodan je za normalan rast i funkciju naših ćelija. Manjak vitamina B9 udružen je sa povećanim rizikom od nastanka ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Studije su pokazale da je nedostatak vitamina B9 udružen sa povećanim nivoima homocisteina, a posledično i sa povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti, i moždanog udara.

Vitamin B9 učestvuje u pravilnom razvoju mozga i kičmene moždine u embrionalnom periodu. Dovoljan unos vitamina B9 pre i tokom trudnoće smanjuje rizik za nastanak defekta neuralne tube, i posledičnih razvojnih anomalija mozga i kičmene moždine.

Vitamin B9 – folat ili folna kiselina

Vitamin B9 je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a novije studije deficit folata dovode u vezu i sa povećanim rizikom za nastanak malignih bolesti. Upravo zbog ovih esencijalnih uloga, važno je na vreme misliti o adekvatnom unosu i suplementaciji vitamina B9. Tim pre što su studije pokazale da je njegova resorpcija u formi suplemenata folata 85%, u poređenju sa unosom putem hrane, gde resorpcija iznosi oko 50 %.

Kada govorimo o suplementaciji vitamina B9, u praksi se često termini folat i folna kiselina poistovećuju, iako nisu isti. Folat je prirodna forma vitamina B9.  Samo ime potiče od latinske reči „folium“, što znači list. Samo ime i ne čudi, obzirom da je lisnato zeleno povrće bogat izvor folata.

Unutar organa za varenje folat se aktivira prelazeći u aktivnu formu, 5-MTHF (5-metil-tetra-hidro-folat), i tako aktiviran odlazi dalje putem krvi do ćelija i organa. Folna kiselina je sintetička forma vitamina B9, koja se najčešće koristi u suplementima. Za razliku od folata, u organima za varenje se folna kiselina ne aktivira u celosti u 5 MTHF, već se u metabolizam uključuju jetra i ostala tkiva. Taj proces može da bude spor i neefikasan kod određenog broja ljudi, što dovodi do toga da celokupno uneta folna kiselina nije u potpunosti resorbovana i iskorišćena.

Vitamin B9- Actifolic

Bivits Activa ActiFolic – aktivna forma folne kiseline

Preparat Bivits Activa ActiFolic upravo sadrži aktivnu formu folne kiseline, tačnije 5 MTHF, što obezbeđuje njegovu maksimalnu iskoristljivost i biološku raspoloživost u organizmu. Zahvaljujući svojoj aktivnoj formi, jedna tableta preparata ActiFolic, obezbeđujete potrebnu dnevnu količinu vitamina B9.

ActiFolic doprinosi normalnom razvoju i funkciji nervnog sistema, adekvatnoj proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji normalnog nivoa homocisteina i prevenciji kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Mislite o svom zdravlju na vreme i, uvek uz konsultaciju sa lekarom, uzmite zdravlje u svoje ruke!

 

Dr Katarina Bajec

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.