Vitamini

Upala mišića – Kako sprečiti a kako lečiti?

Upala mišića

Sa više sunca, toplijim temperaturama, dužim danima a kraćim pantalonama i suknjama, javlja se čuveni fenomen kampanjske aktivnosti. Ukoliko niste kontinuirano u treningu i kondiciji, može vam se desiti izuzetno neprijatna pojava upale mišića, nakon intezivnog treninga nepripremljenog organizma.

Iako je upala mišića u suštini dobar znak – odnosno, znak da ste najzad pokrenuli svoje mišiće, izuzetno je važno da fizičkoj aktivnosti pristupite pravilno i umereno.

Kako i zašto nastaje upala mišića?

Ukoliko ste se, puni elana i entuzijazma, uputili u teretanu, park za trčanje ili vam je vežbaonica dnevna soba – skoro sasvim sigurno ćete biti nagrađeni upalom mišića. Pogotovo ako niste dugo vežbali a odabrali ste aktivnost koja zahteva izuzetan napor mišića. Već u prvom satu nakon vežbanja možete osetiti neprijatnost u mišićima, ponekad i bol i težinu. Ali, prava upala počinje tek nakon 24 sata od treninga.

Svaki iole intezivniji rad mišića dovodi do stvaranja i nakupljanja mlečne kiseline, koja je zadužena da obezbedi hranu za tkivo i koja pomaže u iskorišćavanju ugljenih hidrata. Tada nastaje upala. Pored bola, možete osetiti i zategnutost i krutost mišića. Sve te pojave nastaju usled mikrooštećenja unutar vlakana mišića. Još neki od simptoma su i teški udovi, nekoordinisano kretanje, tvrd i bolan mišić na dodir i poteškoće pri ustajanju, sedanju ili korišćenju stepenica.

Stručnjaci imaju još jednog „krivca“ za pojavu bolnih mišića usled naprezanja ili naglih pokreta. U pitanju je kiseonik, odnosno – nedostatak kiseonika. Veruje se da do mišićne upale dolazi usled nedostatka kiseonika koji je neophodan za vreme intezivne ili duže aktivnosti. Kada naprežete svoje telo, ne unosite kiseonik dovoljno brzo i u dovoljnoj količini za mišiće koji vrše intenzivan rad.

Poznato je da rad koji se zahteva od mišića i mogućnost da na izazov odgovori, direktno zavisi od opskrbljenosti mišića krvlju. Upravo zbog toga počinje da se nakuplja već pomenuta mlečna kiselina koja je najčešće asocirana sa mišićnim umorom. Nivo tolerancije povišenog nivoa mlečne kiseline u mišićima zavisi od osobe do osobe, pa je upravo to određujući faktor izdržljivosti.

Postoje posebni treninzi za povećanje izdržljivosti koji osobu mogu učiniti tolerantnijom na bol koja se javlja usled akumuliranja kiseline.

Čak i ako redovno vežbate, niste imuni na ovu pojavu. Naime, svaka promena u rutini treninga, pre svega inteziteta ili samog može dovesti do upale. Dobra vest je da se u tom slučaju upala relativno brzo prevazilazi.

Sa druge strane, čak i neaktivna populacija može doživeti upalu mišića, i to ako naglo promene položaj i pokretanje tela.

Dakle, niko nije siguran!

Ali, ne sekirajte se. Postoji toliko načina da izbegnete ili ublažite ovu pojavu.

Kako protiv upale mišića?

Dobro je znati da je umerena upala mišića stimulans za rast mišića i povećanje njihove snage. S vremenom, ukoliko nastavite sa aktivnošću, vaši mišići počinju da se navikavaju na redovan napor i vežbe koje radite, pa će se upale smanjiti a njihov intenzitet postepeno ublažiti.

Vaše telo uvek je zahvalno kada mu dodatno olakšate neki posao. U ovom slučaju, tranziciju na redovnu fizičku aktivnost.

Kao i uvek, sve kreće od tanjira.

Na samom početku redovne fizičke aktivnosti, unesite određene promene i u svoj jelovnik. Priroda nikada ne štedi, tako da i za ovaj problem nudi pregršt rešenja. Pobrinite se da svoj špajz i frižider napunite zdravim namirnicama kao što su đumbir, lubenica, trešnje, papaja, ananas, orah, riblje ulje…

Pored toga, pripremite se za aktivnost vežbama zagrejavanja, kako bi telo što lakše prihvatilo napor i izazov koji ga čekaju. Ako uvodite nove vežbe, radite to postepeno – povećavajte intenzitet i težinu ali, umereno i obazrivo.

Naravno, ako i posle svega ovoga uvedenog osećate jaku bol, slobodno posegnite za nekim analgetikom, iako oni nisu toliko preporučljivi, jer usporavaju oporavak mišića a time dobijate kontraefekat. Dakle, prirodni lekovi su, kao i uvek – preporučljiviji.

Olakšajte sebi hladnim oblogama ili kremama sa efektom hlađenja koje ublažavaju bol i ubrzavaju oporavak. Naravno, dodatno hidriranje je obavezno kada je fizički napor zahtevniji u odnosu na životnu rutinu. Pijte puno vode a možete sebi pripremiti i hladnu kupku. Ukoliko vam to zvuči preterano neprijatno, i topla kupka će pomoći. Takođe, potrudite se da spavate redovno i dovoljno.

Masaža nakon svakog treninga isto može pomoći. Ne verujemo da vam je jednostavno da sebe počastite profesionalnom masažom, ali se kao mera samopomoći i prevencije preporučuje samo-masaža listova, bedara, stražnjice i ramena. Odaberite ulje čiji vam se miris dopada i posvetite se svom telu na kratko.

Ipak, znajte da je vreme ipak najvažniji faktor lečenja upale mišića. Dakle, samo strpljenje i izbegavanje opasnih prečica radi bržih rezultata.

Upala mišića i suplementi

Osim hrane i predloženih prevencija, pri prevenciji i olakšavanju upale mišića mogu dosta pomoći i kvalitetni suplementi kao što su magnezijum, vitamin C, vitamin D, melatonin.

BiVits nudi prirodno i zdravo rešenje.

Iz velike i zdrave porodice BiVits odaberite Recovery, Activa Vitamin C 1000 i C 500, kao i kompleks Kalcijum, magnezijum i cink ili Magnezijum Citrat sa vitaminom B6.

BiVits rešenja kreirana su tako da pruže podršku u svakodnevnim aktivnostima i podstaknu stvaranje zdravih navika. BiVits doprinosi širenju i održavanju dobrog balansa zdravlja, a kada je taj balans postignut, osećaj sreće, zadovoljstva i motivacije raste. U želji da obezbedimo taj dobar balans zdravlja, besprekornu podršku i da ti pomognemo da sačuvaš zdravlje, za BiVits proizvode birali smo aktivne forme nutrijenata vrhunskog kvaliteta, čija je sigurnost i stabilnost utvrđena različitim analizama i testovima, a efikasnost po zdravlje je naučno dokazana.

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.