Minerali, Vitamini

Snažna energija organizma – kako do nje?

Snažna energija

Šta je energija?

Još od davnina, postoje teorije – u različitim civilizacijama, kulturama i religijama, da judska bića imaju „energetski sistem“ unutar svog tela, i da celokupan organizam zapravo obuhvata kako vidljive, tako i nevidljive delove.

Vidljiv je materijalni, dok je nevidljivi energetski sistem. Kako se materija i energija mogu pretvarati jedna u drugu, važno je proučavati ljudsko telo iz perspektive i materijalnog i energetskog sistema, koji se međusobno mogu dopunjavati.

Priroda energije u telu drugačija je od prirode materijalnog sistema. Mnoge kulture proučavale su ovaj fenomen a čitava perspektiva tradicionalne kineske medicine zasniva se upravo na energiji!

„Či“ kao energija

Ova istočnjačka tradicionalna medicina teorija postavlja koncept Čija.

Kineska filozofija svu vitalnu energiju naziva Či i opisuje je kao urođenu inteligenciju tela – neopipljiv, ali merljiv način – na koji održavamo ono što je poznato kao homeostaza, ili sposobnost tela da reguliše svoje unutrašnje okruženje, kako bi stvorilo dobro zdravlje.

Od srodnih koncepata u savremenoj nauci, najsličnija Čiju je energija. Pretpostavka iza Čija osnova je hipoteze da ljudsko telo sadrži energetski sistem, iako koncept Čija može biti širi od koncepta energije.

Kako se materijalni sistem ljudskog tela odnosi na različite nivoe fizičke strukture, uključujući materijalni sastav gena, organa i udova na mikroskopskom i makroskopskom nivou, kao i histologiju i embriologiju – energetski sistem definišemo kao dinamičan sistem koji održava i utiče na ljudske životne aktivnosti. To uključuje energetske operacije od mikroskopskih do makroskopskih nivoa, kao što su hemijska energija koju oslobađaju mitohondrije i enzimi, toplota koju proizvodi hrana, i gravitaciona i elektromagnetna energija generisana rastom i opadanjem Meseca, kao i aktivnost sunčevih pega.

Proučavanja ljudskog tela od strane biomedicine i moderne nauke fokusiraju se na materijalni sistem, koji karakteriše međusobna povezanost između opipljivih entiteta. Nasuprot tome, energetski sistem je sistem u kome nematerijalne sile međusobno deluju.

Ludvig Von Bertalanfi, austrijski biolog poznat kao jedan od osnivača opšte teorije sistema, definiše sistem kao „skup međusobno povezanih elemenata koji međusobno deluju”. Sistem je organska celina sastavljena od nekoliko međusobno povezanih, interaktivnih i međusobno zavisnih delova. Materijalne i energetske komponente u ljudskom telu nastaju međusobnim odnosima i interakcijama između različitih nivoa i različitih delova; stoga se ove komponente mogu smatrati sistemom.

Kako poboljšati nivo energije u telu?

Pre svega, važno je o energiji razmišljati kao sistemu koji je potrebno održavati i to u skladu sa svojim fizičkim bićem. Postoje mnoge vežbe kojima se energija pravilno usmerava i kanališe a mi ćemo vam nabrojati samo par osnovnih.

 Snažna energija organizma

Vežbe i navike za bolji protok energije

Za početak, udobno se smestite. Da biste pravilno radili na svom disanju, ono mora biti vaš glavni fokus, i zato je važno da budete u prijatnom ambijentu i u opuštenom položaju, kako vam misli ne bi lutale.

Ukoliko ste u stolici, sedite ispravljenih leđa, stopala držite celom površinom na tlu, a kolena neka budu u širini ramena. Ako ste na podu, izaberite položaj prekrštenih nogu ili klečanje.

Dišite duboko.

Obratite pažnju na udah i izdah. Budite sigurni da koristite dijafragmu, a ne samo grudni koš. Disanje kroz dijafragmu (niže u telu, blizu stomaka) omogućava vam da uđe i izađe više vazduha. Prolazak puno vazduha kroz telo je od suštinskog značaja za razvoj i kanalisanje energije.

Dišite u kontinuitetu najmanje 5 minuta. S vremenom, produžavajte vreme disanja. Pokušajte da se koncentrišete isključivo na disanje i ništa drugo.

Nastavite da radite ovu vežbu dok ne postane prirodna.

Druga vežba je nešto zahtevnija i potrebno je više mentalnog truda kako bi se postigla. Svi znamo koliko je teško zadržati svoj um neutralnim i podalje od razmišljanja o svemu i svačemu. Ali 5-10 minuta koliko vežbate disanje, pokušajte da se fokusirate samo na to. Ubrzo ćete uvideti kako da očistite svoj um, što duže budete radili vežbu disanja, ostavljajući um neutralnim, lakše će vam biti da se brzo isključite, što će dobro doći u izrazito stresnim situacijama, kada je potrebno napraviti malu pauzu.

Pored vežbi, vodite računa i o rutina. Spavajte dovoljno. Istraživanja sugerišu da zdrav san može povećati nivoe ATP-a.

ATP ili Adenozin trifosfat nukleotid je dobijen od adenozina, a koji snabdeva ćelije velikim količinama energije za različite biohemijske procese, uključujući kontrakciju mišića i metabolizam šećera.

Nivoi ATP-a rastu u prvim satima sna, posebno u ključnim regionima mozga koji su aktivni tokom budnog stanja. Za harmoniju čitavog organizma, ovo je izuzetno bitan proces i potrebno je obratiti posebnu pažnju da na sve moguće načine svom telu obezbedite dovoljne količine ATP-a.

Pored toga, držite se rutine vežbanja. Vežbanje može povećati nivo energije podizanjem neurotransmitera koji promovišu energiju u mozgu, kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin, zbog čega se osećate tako dobro nakon treninga. Vežbanje takođe čini mišiće jačim i efikasnijim, tako da im je potrebno manje energije, a samim tim i štede ATP da se ne troše uzalud.

Nije bitno kakvu vežbu radite, ali doslednost je ključna. Neka istraživanja su pokazala da samo 20 minuta niske do umerene aerobne aktivnosti, tri dana u nedelji, može pomoći ljudima koji dugo sede da se osećaju energičnijim.

Bivits vitamini i minerali – čista energija!

Svakako, svoju energiju možete potpomoži i kvalitetnim i prirodnim suplementima poput BiVits vitamina i minerala. Odaberite Recovery, Koenzim Q10, Cink i selen ili Vitamin C, i uživajte u naletu energije koji stiže u vaš život!

A sada – najslađe rešenje: usvojite ljubimca. Energija koju dobijate od živog bića za koje ste vi zaduženi – nemerljiva je sa bilo kojom vežbom. U pitanju su čista sreća i ljubav kojom vam ljubimac uzvraća zahvalnost.

A svi znamo koliko osmeh donosi energije!

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.