Minerali, Vitamini

Anksioznost: Kako vitamini i minerali mogu pomoći?

Anksioznost

U našem društvu psihološki problemi su još uvek tabu tema, a tu spada i anksioznost. Zato se možete osetiti usamljeno dok tragate za rešenjem.

Važno je da znate da rešenje postoji – na raspolaganju su vam efikasna terapija, rad sa stručnim licima, kao i promene životnog stila koje mogu da dovedu do velikog poboljšanja. Među njima su i suplementi, da biste nadoknadili manjak vitamina i minerala u vašem telu kog verovatno niste ni svesni.

U ovom tekstu obradićemo osnovne informacije o anksioznosti, i detaljnije pričati o vitaminima i mineralima koji vam mogu pomoći da kontrolišete njene simptome.

Šta je anksioznost?

Svi smo nekada osetili anksioznost. Znate onaj osećaj nelagode, brige, straha, koji vam veže stomak u čvor i ne dopušta da mislite ni o čemu drugom? To je to. Takva anksioznost je potpuno uobičajena, svi je povremeno osetimo, ali je brzo otresemo i nastavimo sa svakodnevnim životom.

Anksiozni poremećaji su kada ovakva osećanja postanu vrlo intenzivna i trajna, ili se ponavljaju u napadima. Tada ih je skoro nemoguće kontrolisati.

Anksioznost obuhvata poremećaje kao što su fobije, napade panike, anksiozne poremećaje koji mogu biti vezani za odvajanje od voljene osobe ili za određene društvene situacije, post-traumatski stres, i druge. Ali kada kažemo ‘anksioznost’, obično govorimo o generalizovanom anksioznom poremećaju (GAP).

Anksioznost: simptomi pomoću kojih ćete je prepoznati

Anksioznost može da se manifestuje na razne načine, ali najčešće su to:

 • Osećaj nervoze, napetosti ili neobjašnjivog nemira,
 • Neopravdana panika ili strah,
 • Umor,
 • Slabost,
 • Manjak koncentracije,
 • Nesanica,
 • Problemi sa varenjem,
 • Ubrzan rad srca,
 • Ubrzano disanje,
 • Znojenje,
 • Drhtavica,

Možda ćete primetiti i da ste počeli da se povlačite u sebe i izbegavate situacije koje vam stvaraju nelagodu, na primer odlaske na javna mesta.

Koji su vitamini i minerali najbolji za trenutke anksioznosti?

Nešto manje od jednog veka se izučava veza između vitamina i minerala, i mentalnog stanja čoveka. Iako vam tableta suplementa neće momentalno odagnati brige, redovnom upotrebom možete da postignete bolju kontrolu hronične anksioznosti ili akutnih napada.

U nastavku ćemo obraditi one vitamine i minerale za koje postoji najviše naučnih dokaza o njihovoj efikasnosti.

 Anksioznost

Antioksidansi

Kroz studije je primećeno da pacijenti koji pate od anksioznosti ili depresije imaju značajno niži nivo poznatih antioksidanasa u krvi. Srećom, moguće je nadomestiti ih suplementacijom, pa su rezultati vidljivi u roku od nekoliko nedelja.

Vitamin C

Vitamin C se mahom koristi zbog dvog dejstva na imuni sistem, ali je pokazano da njegov manjak može da učini da se osećate umorno ili depresivno, pa čak i da vam umanji kognitivne funkcije. Ovaj vitamin štiti nervne ćelije od oksidativnog stresa i zapaljenja, a pomaže i njihovu međusobnu komunikaciju. Zbog toga suplementacija vitaminom C može da spreči ili pomogne kod poremećaja kao što su anksioznost, depresija, šizofrenija i Alchajmerova bolest.

Vitamin A ili beta-karoten

Vitamin A je odgovoran za pravilan rad nervnog sistema, zato ne čudi da je kod anskioznih osoba često u manjku. Studije su pokazale da je od pomoći i kod paničnih napada.

Vitamin E

Manjak rezervi vitamina E u telu znači da će se simptomi anksioznosti snažnije ispoljiti. Najbolje je koristiti vitamin E u kombinaciji sa vitaminom C jer deluju sinergistički – odnosno, zajedno su još efikasniji nego kada ih uzimate pojedinačno.

B vitamin kompleks

Kompleks B vitamina je prvi primećen kao važan za mentalno zdravlje još početkom XX veka. Ovaj kompleks obuhvata osam različitih vitamina, a mi ovde izdvajamo one koji su naročito važni za kontrolu anksioznosti.

Vitamin B1 ili tiamin

Tiamin se pokazao kao efikasan suplement u tretmanu anksioznih poremećaja, pogotovo simptoma zamora, nesanice, noćnih mora, poremećaja u ishrani, problema sa varenjem, i dr.

Vitamin B6 ili piridoksin

Ovaj vitamin ima uticaj na serotonin i GABA-u, dva neurotransmitera koji kontrolišu anksioznost i depresiju. Zajedno sa folnom kiselinom (folat ili vitamin B9) uspešno je korišćen u tretmanu depresije.

Vitamin B9 (folat) i B12 (kobalamin)

Oba vitamina umanjuju simptome anksioznosti. Manjak folata u telu vodi ka slabijoj efikasnosti antidepresiva, a nedostatak kobalamina pojačava osećaj nervoze i druge psihijatrijske simptome.

Vitamin B3 (niacin)

Za niacin je potrebno još studija da bi se doneo konačan sud, ali ispitivanja na životinjama su pokazala da u mozgu niacinamid (jedna od formi vitamina B3) ima sličan efekat kao i lekovi koji suzbijaju anksioznost.

Vitamini rastvorljivi u mastima

Od vitamina koji se rastvaraju u mastima već smo spomenuli vitamine A i E, ali ne smemo zaboraviti ni vitamin D. Njegov manjak u telu često znači i viši nivo anskioznosti, a s obzirom da je često u deficitu, nije zgoreg da povećate unos kroz namirnice i suplemente.

Minerali

Od minerala izdvajamo magnezijum kao glavni mikronutrijent za kontrolu rada nervnog sistema. Deficit magnezijuma u telu čest je kod anskioznih i depresivnih osoba, kao i u PMS-u (predmenstrualnom sindromu kod žena).

Anksioznost: Čekanje vam neće pomoći, ali stručna pomoć hoće!

Ako sumnjate da patite od anskioznosti, nemojte čekati. Koji god oblik ovog poremećaja da imate, postoji efikasan tretman koji će vam pomoći da izađete na kraj sa simptomima, ali je prvi korak uvek stručno mišljenje.

Ukoliko mislite da previše brinete, da vam strepnja ometa svakodnevne aktivnosti ili utiče na kvalitet veza sa ljudima koje volite, ako ne možete da kontrolišete osećaj nervoze ili straha, posetite lekara. Uz adekvatnu terapiju, balansiranu ishranu i suplemente koje smo vam preporučili, brzo ćete videti poboljšanje.

Back to list

2 komentara na “Anksioznost: Kako vitamini i minerali mogu pomoći?

 1. Avatar Ludwika Jankovic kaže:

  Kom lekaru treba da se obratim ako mislim da patim od anksioznosti ?

  1. Avatar BiVits kaže:

   Draga Ludwika,
   Najbolje je da se obratite vašem izabranom lekaru, koji će vas po potrebi dalje uputiti specijalisti.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.