Alfa lipoinska kiselina

5 superiornih efekata alfa lipoinske kiseline

efekti-alfa-lipoinske-kiseline
Ako se do sada niste upoznali sa superiornim efektom alfa lipoinske kiseline, vreme je. Alfa lipoinska kiselina je organsko jedinjenje koje u svojoj strukturi poseduje i molekul sumpora.  Humani organizam ima sposobnost da sintetiše alfa lipoinsku kiselinu na nivou mitohondrija, stoga pripada grupi takozvanih neesencijalnih nutrijenata, iako bi se zbog njenih pojedinih efekata u organizmu moglo reći da podseća na vitamine. Alfa liponska kiselina se u organizmu sintetiže u maloj količini, pa je kod velikog procenta populacije na nivou ispod optimalnog, takodje nivo alfa liponske kiseline u organizmu se smanjuje sa starenjem. Zbog toga se organizam snabdeva adekvatnom količinom alfa lipoinske kiseline putem ishrane i suplementacijom.

Uloge alfa lipoinske kiseline u organizmu

Antioksidativni efekat – zaštita ćelija od oksidativnog stresa

Slobodni radikali su hemijske supstance koje normalno nastaju u metaboličkim procesima u organizmu. Ukoliko produkcija slobodnih radikala nadmaši antioksidativnu zaštitu dolazi do oksidativnog stresa tj. do oštećenja ćelija i tkiva od strane slobodnih radikala. Alfa lipoinska kiselina predstavlja idealan antioksidans jer poseduje spobosnost neutralizacije različitih vrsta slobodnih radikala podjednak u hidrofilnoj i lipofilnoj sredini. Što zapravo znači da alfa lipoinska kiselina ostvaruje antioksidativni efekat unutar ćelija i tkiva ali i u međućelijskom prostoru.

I to nije sve…

Pored sposobnosti neutrazilacije slobodnih radikala, alfa lipoinska kiselina poseduje sposobnost regeneracije drugih antioksidanasa. Da bi neutralisali slobodne radikale, vitamini poput vitamina C moraju da daju jedan slobodan elektron. Davanjem elektrona, prelazi u oksidovanu formu koja nema antioksidativnu aktivnost. Da bi ovaj molekul Vitamina C ponovo funkcionisao kao antioksidans on mora preći u redukovanu formu preuzimanjem elektrona. Za ovaj proces ponovne aktivacije, vitaminu C potrebni su drugi antioskidansi. Vitamini C i E, kao i glutation ključni su antioksidansi za odbranu organizma od oksidativnog stresa i mogu se iznova reciklirati iz oksidovane u redukovanu formu. Zbog sposbnosti regeneracije ovih vitamina, alfa liponska kiselina je esencijalna u borbri protiv oksidativnog stresa.

Doprinosi normalnom metabolizmu glukoze

Veliki broj kliničkih studija pratio je efekat alfa liponske kiseline na metabolizam glukoze. Alfa lipoinska kiselina predstavlja važan faktor koji ima uticaj na metabolički proces konverzije glukoze u energiju. Pokazano je da doprinosi smanjenju insulinske rezistencije, tako što doprinosi ubrzanju preuzimanja glukoze iz krvi u mišćno i masno tkivo. Pored ubrzanja preuzimanja glukoze u mišićne ćelije alfa lipoinska kiselina ostvaruje efekat i na povećanje iskoristljivosti glukoze, stimulacijom enzimskog kompleksa koji je uključen u proizvodnju energije na nivou ćelija. Takodje, pokazano je da primena alfa lipoinske kiseline doprinosi smanjenju rizika za razvoj komplikacija dijabetesa melitusa. Klinički je dokazano da primena alfa lipoinske kiseline smanjuje progresiju i olakšava simptome oštećenja nerava i smanjuje rizik za razvoj dijabetesne neuropatije i doprinosu smanjenju bola kod već prisutne dijabetesne neuropatije. uticaj-alfa-lipoinske-kiseline-nervni-sisitem

Doprinosi zdravlju nervnog sistema i održavanja normalne kognitivne funkciji

Starenje je praćeno povećanom produkcijom oksidativnog stresa na nivou nervnog sistema. Zbog svog intenzivnog metabolizma, dolazi do veće produkcije slobodnih radikala u neuronima koji vremenom postaju veoma osetljivi na oksidativni stres. Pokazano je da zbog svog snažnog antioksidativnog  i antizapaljenskog efekta alfa lipoinska kiselina ima značajnu ulogu u zaštiti nervnih ćelija od oksidativnog stresa i oštećenja. Kliničke studije potvrdjuju pozitivan efekat alfa lipoinske kiseline:
 • Na sprovodjenje nervnih impulsa i stimulaciju signalnih puteva vezanih za proces stvaranje memorije.
 • Alfa lipoinska kiselina smanjuje progresiju oštećenja koja dovode do gubitka memorije kao i oštećenje nerava.
 • Dokazano je da alfa lipoinska kiselina utiče na smanjenje bola i drugih nervnih senzacija poput osećaja trnjenja i mravinjanja prilikom oštećenja nerava.

Antizapaljenski efekat

Pored snažnog antioksidativnog efekta, pokazano je da alfa lipoinska kiselina poseduje i antiinflamatorni efekat. Klinička istraživanja pokazuju da alfa lipoinska kiselina doprinosi smanjenju nivoa pojedinih supstanci koja nastaju u toku zapaljenja poput CRP (C reaktivnog proteina) i  IL6 (interleukina-6).

Doprinos alfa lipoinske kiseline zdravlju srca i krvnih sudova

Alfa liponska kiselina zbog svog snažnog antioksidativnog efekta doprinosi smanjenju nivoa oksidativnog stresa koji je povezan za povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, dokazano je da alfa lipoinska kiselina ima pozitivan uticaj na funkciju i elastičnost endotela krvnih sudova, ali kako najnovije studije sugerišu ostvaruje i pozitivan efekat na regulaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Ukoliko želiš da pronadješ još korisnih informacija i saznaš nešto novo o vitaminima poseti naš BiVits youtube kanal i zaprati našu BiVits instagram stranicu.

Za pravilno starenje i sazrevanje ćelija, KORISTI:

4 komentara na “5 superiornih efekata alfa lipoinske kiseline

 1. Avatar Biljana kaže:

  Super su i koristim ovaj preparat.
  Pozdravljam sve.

 2. Avatar vladimir kaže:

  Naravno da je ova kiselina od izuzetnog značaja za organizam. Još bolje antioksidativna svojstva ima u kombinaciji sa selenom i NAC-om (N-acetil cisteinom.) , ( Cistein je sastavni deo Glutationa , jedna od glavnih satojaka u kome su još Glutamin i Glicin.(C10G17 N3O6S ) takođe ima sumpora u sebi i tako pojačava i učinak Alfa lipoične kiseline.
  Takođe u kombinaciji sa Vitaminima ( D3-1000 IU, ; B6-15mg : B12-250 mg; )
  Acetil L-karnitin -450mg; Tiamin (as bentotiamin)-320mg;
  Alfa lipoična kiselina (ALA)- 300 mg.
  Ovaj recept je fenomenalan kod trnjenja, peckanja, šećera.. gde se pokazalo da ALA reguliše energiju šećera.

 3. Avatar vladimir kaže:

  Ispravka : kako mi je teško kucati po telefonu pogrešno sam u zbirnoj formuli Glutationa napisao G umesto H , jer su jedno pored drugog slova. Pa je formula Glutationa (GSH) je sledeća: C10H17N3O6S ,Zapravo otkriven je u vulkanskoj lavi na Islandu.
  Inače Alfa lipoična kiselina u kombinaciji sa drugim amino kiselinama i suplementima stimuliše hormon rasta i podmlađuje telo (HGH) : arginin, glutamin, lizin, ornitin,holin, Q10, GBA, L-karnitin, L-teanin

 4. Avatar vladimir kaže:

  Još jedna važna primena Alfa lipoične kiseline (ALA) na koju sam zaboravio je kod trovanja otrovnim gljivama iz roda Amanita phalloides, zelena pupavka…čija je smrtonosna doza za 0,1-0,2 mg/kg čoveka.
  Recept:
  – alfa lipoična kiselina
  -silimarin (silybum marianum) , ekstrakt semena biljke, koju svi poznajemo kao korovsku biljku. Pili smo to u koroni za zaštitu jetre od trovanja.
  – selen
  To je kombinacija koja može da vam spase život. I moliti boga da što pre stignete do doktora.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.