Cink, Minerali, Selen

Minerali: Kako njihov nedostatak utiče na telo?

nedostatak-minerala-sajt
Minerali su specifična grupa hranjlivih sastojaka koji su potrebni telu da bi normalno funkcionisalo. Zajedno sa vitaminima, pripadaju grupi mikronutrijenata, što znači da organizam ne zahteva velike količine ovih sastojaka. Iako se radi o malim količinama, kod velikog procenta populacije se tokom života razvije nedostatak bar jednog ako ne i više minerala.

Minerali – najčešći simptomi nedostatka u telu

Nedostatak minerala se najčešće javlja kada organizam ne dobija ili ne apsorbuje iz creva potrebnu količinu. Ljudski organizam zahteva različite količine minerala kako bi održao zdravlje. Preporučeni dnevni unos definiše specifične količine minerala koje su neophodne kako bi se zadovoljile potrebe organizma. minerali-problemi-zbog-njihovog-nedostatka Izuzetno je specifično da se nedostatak minerala razvija postepeno tokom vremena i da može nastati kao posledica velikog broja životnih faktora kao što su: povećane potrebe za mineralima, nedostatak minerala u ishrani, poteškoće u apsorpciji iz hrane, primena pojedinih lekova, konzumiranje alkohola i cigareta, pojačani gubitak minerala kao i mnogi drugi. Najčešći razlog razvoja nedostatka minerala je neadekvatan unos putem hrane. Postoje različiti tipovi ishrane koji mogu da predisponiraju razvoj deficita. Neredovni obroci, koji se uglavnom baziraju na unosu brze hrane, kao i ishrana koja ne obuhvata dovoljno voća i povrća, najčešće dovodi do njihovog nedostatka. Niskokalorična ishrana i primena različitih dijetetskih režima, koje imaju za cilj redukciju telesne mase predstavljaju dobru podlogu za razvoj deficita minerala. Vegani, vegetarijanci, kao i osobe sa alergijama i intolerancijama na različite hranljive sastojke mogu biti u povećanom riziku za razvoj nedostatka. Takođe, poteškoće sa varenjem i apsorpcijom hranljivih sastojaka predstavljaju rizik za razvoj deficita i mogu nastati kao posledica:
  • Bolesti jetre, bubrega i pankreasa
  • Operacije digestivnog trakta
  • Hronična primena alkohola
  • Primena različitih grupa lekova poput antibiotika, laksativa, diuretika i antacida
kako-nadoknaditi-nedostatak-minerala Neodstatak minerala se nekada može razviti u stanjima kada su potrebe organizma povećene, kao što su trudnoća i dojenje, menstrualni ciklus i menopauza. Njihov nedostatak može dovesti do niza različitih zdravstvenih problema kao što su umor, oslabljena funkcija imunog sistema, slabe kosti i mišići, poremećaj nervne funkcije.

Najčešći simptomi nedostatka minerala u organizmu

Koji simptomi  će se javiti se  usled nedostatka nutrijenata zavise od toga koji  je mineral u pitanju. Neki od najčešćih znakova i simptoma deficita koji se javljaju kod većeg dela populacije su:
  • Opstipacija i abdominalni bol
  • Dijareja
  • Gubitak apetita
  • Umor i slabost organizma
  • Grčevi u mišićima
  • Usporen rast i razvoj kod dece
  • Poremećaj srčanog ritma
  • Problemi u radu štitaste žlezde
Neki od najčešćih nedostataka minerala koji se razvijaju u populaciji jesu: nedostatak magnezijuma, cinka, selena, kalcijuma i gvožđa.

Nedostatak cinka i selena sve zastupljeniji u populaciji

nedostatak-cinka Cink je esencijalni nutrijent koji igra značajnu ulogu u velikom broju metaboličkih reakcija poput:
  • Sinteze proteina
  • Funkcija imunog sistema
  • Regeneracija tkiva i zarastanje rana
  • Sinteza DNK

Mineral Cinka

je značajan za normalan rast i razvoj tokom trudnoće, detinjstva i perioda adolescencije. Prisutan je u namirnicama životinjskog porekla (crveno meso, živina), leguminozama i žitaricama celog zrna. Međutim nedostatak cinka je veoma često zastupljen u populaciji i može dovesti do gubitka apetita, čula ukusa i mirisa, smanjenje funkcije imunog sistema i usporenog rasta.

Selen

je oligoelement koji je telu potreban u malim količinama. U organizmu selen ulazi u sastav i neophodan je za funkciju selenoproteina koji učestvuju u velikom broju reakcija. Neke od najvažnijih uloga selena u organizmu su:
  • Sinteza hormona štitaste žlezde
  • Proizvodnja energije i metabolizam
  • Antioksidativna zaštita ćelija
  • Zdravlje srca i krvnih sudova
nedostatak-selena

Selen u hrani

Selen je prisutan u namirnicama kao što su blazilski orah, beli luk, žitaricama, plodovima mora. Zemljište na kome se uzgaja hrana je veoma deficitarno po pitanju selena, što dovodi do sve veće zastupljenosti deficita selena u populaciji. Nedostatak selena se pre svega odražava na poremećaj funkcije štitaste žlezde i metabolizma kao i poremećaja funckije imunološkog sistema. Tretman nedostatka minerala zavisi od toga koji mineral je u pitanju ali i od toga samog stepena nedostatka. Nadoknada podrazumeva promenu navika u ishrani odnosno uključivanje namirnica bogatih sadržajem pojedinih minerala ali kod većine ljudi podrazumeva i primenu adekvatnih suplemenata.

Magnezijum

Mineral magnezijum, učestvuje u stotinak biohemijskih reakcija u organizmu. Važan je za pravilno funkcionisanje mišića, kardiovaskularnog sistema, nerava. Hrana bogata magnezijumom: zeleno povrće, orasi, pasulj, kukuruz, meso. Značaj magnezijuma:
  • Smanjuje rizik za povećanje krvnog pritiska i razvoj kardiovaskularnih bolesti
  • Doprinosi ublažavanju grčeva u mišićima
  • Doprinosi ublažavanju opstipacije
  • Doprinosi efikasnijem stvaranju energije
  • Smanjuje učestalost glavobolja
  • Smanjuje rizik za nastanak osteoporoze
Nedostatak magnezijuma može dovesti do brojnih komplikacija. Neka istraživanja su pokazala da se nedostatak magnezijuma može dovesti u vezu sa povećanim rizikom za razvoj depresije i anksioznosti. Jedno od najozbiljnijih stanja, do kojih može dovesti nedostatak magnezijuma, jeste pojava srčanih aritmija.

Kalcijum

Mineral kalcijum značajan je za pravilno funkcionisanje koštanog sistema. Doprinosi očuvanju gustine kostiju. Nedostatak kalcijuma, dovodi se u vezu sa pojavom osteopenije i osteoporoze. Nedostatak kalcijuma-simptomi: ukočenost i trnjenje prstiju, grčevi, loš apetit, konvulzije, letargija. Kalcijum u hrani: Najvažniji izvor kalcijuma u hrani su mlečni proizvodi, losos, zeleno povrće, sušeno voće.   Pojedini nedostaci poput cinka i selena se ne mogu nadoknaditi samo promenom ishrane, već treba obezbediti kontinuiranu primenu suplemenata koje sadrže oblike minerala koji omogućavaju bolju apsorpciju i iskoristljivost.

11 komentara na “Minerali: Kako njihov nedostatak utiče na telo?

  1. Avatar Stojan kaže:

    Nakon 30 godina borbe sa ekscemom na dlanovima problem sam rešio uzimanjem suplement cinka 2×7,5 mg dneno. Tek posle godinu dana po uzimanju cinka ekscem se povukao i sada se više nepojavljuje. Po meni uzimati cink 7,5 mg dnevno stalno.

  2. Avatar MIRA kaže:

    DALI KISELI KUPUS ZGRUSAVA ILI RAZREDJUJE KRV

    1. Avatar BiVits kaže:

      Draga Miro, kako je ovo jedna od namirnica koja sadrži vitamin K, možemo pomenuti da može blokirati umanjiti dejstvo lekova za zgrušavanje krvi.

  3. Avatar Marina Andjelkovic kaže:

    Kako sniziti povecan kalcijum u krvi?

    1. Avatar BiVits kaže:

      Postoje razni razlozi za povećan kalcijum u krvi, pa je važno prvo utvrditi uzrok. U nekim slučajevima, kada je povećanje kalcijuma uzrokovano nekom drugom medicinskom stanju, to stanje treba lečiti kako bi se normalizovao nivo kalcijuma u krvi. Takođe, promena ishrane, kao i izbegavanje namirnica bogatih kalcijumom i uzimanje lekova koji mogu pomoći u regulaciji nivoa kalcijuma u krvi su takođe mogući načini. Međutim, pre bilo kakve terapije, savetujemo da se obratite svom lekaru radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

  4. Avatar Duško Arnautović kaže:

    Imam više decenijski problem
    SA KALCIJUM OKSALATNIM KAMENČIĆIMA U BUBREZIMA…..
    UNOSITI ILI NE KALCIJUM ????
    KAKO SPREČITI OKSALATE DA SE SJEDINE SA KALCIJUMOM????

    1. Avatar BiVits kaže:

      Kod problema sa kalcijum oksalatnim kamencima u bubrezima, savetuje se izbegavanje namirnica bogatih oksalatima kao sto su spanac, cokolada, crni caj, sargarepa, bademi, paradajz, itd. Takodje se preporucuje povecan unos tecnosti i namirnica bogatih kalcijumom. IDealno bi bilo da koristite i iskorišćavate kalcijum iz hrane jer on smanjuje apsorpciju oksalata u crevima i smanjuje njihovo prisustvo u urinu, sto smanjuje rizik od stvaranja kamencica. Medjutim, ako ne uspevate tako i treba vam suplementacija razgovarajte sa lekarom o doziranju i vremenu uzimanja, kako biste izbegli prekomerno unosenje kalcijuma i njegovo talozenje u bubrezima.
      Takođe, preporučuje se promena načina ishrane, smanjenje unosa soli, šećera i alkohola, kao i redovna fizička aktivnost.
      U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom koji će vam preporučiti adekvatne mere za vaš konkretan slučaj.
      Mi možemo da hvalimo naš suplement kalcijuma, ali kako dugo imate već problem voleli bismo da odgovor da neko ko poznaje vaše stanje.

  5. Avatar Mirko kaže:

    Koliko vremenski se uzimati ovaj vitamin mislim mesec,dva,tri ili više ili ima određeni rok koliko se sme koristiti.

    1. Avatar BiVits kaže:

      Pozdrav Mirko,
      Hvala ti na tvom pitanju o uzimanju cinka kao suplementa. Cink je važan mineral koji ima brojne funkcije u organizmu, uključujući podršku imunom sistemu, rastu i razvoju, kao i regulaciji enzimskih reakcija. Što se tiče vremenskog trajanja uzimanja cinka kao suplementa, evo nekoliko smernica:

      Kratkotrajno uzimanje: U nekim slučajevima, kratkotrajno uzimanje cinka može biti korisno, na primer, tokom perioda kada se boravi u okruženju gde postoji veći rizik od infekcija. Na primer, tokom sezone gripa ili prehlade, možeš razmotriti uzimanje cinka nekoliko nedelja kako bi podržao imunološki sistem.

      Dugotrajno uzimanje: Ako imaš nedostatak cinka ili postoji potreba za dužim periodom suplementacije, možeš uzimati cink kontinuirano. Međutim, dugotrajno uzimanje većih doza cinka može dovesti do neravnoteže drugih minerala u organizmu, kao i do mogućih neželjenih efekata. Zato je važno da se pridržavaš preporučenih doza i da pratiš uputstva na pakovanju ili preporuke svog lekara.

      Konsultacija sa lekarom: Pre nego što započneš dugotrajno uzimanje bilo kog suplementa, uključujući cink, preporučujem da se posavetuješ sa svojim lekarom ili nutricionistom. Oni će uzeti u obzir tvoje zdravstveno stanje, potrebe i eventualne kontraindikacije i dati ti savete o trajanju i doziranju.

      Nema univerzalnog vremenskog okvira koji se primenjuje za sve, jer svaka osoba ima jedinstvene potrebe i uslove. Važno je da se pridržavaš uputstava stručnjaka i da pažljivo pratiš svoje zdravstveno stanje tokom perioda uzimanja cinka ili bilo kog drugog suplementa.

      Nadam se da ti je ovo pomoglo da razumeš kako pristupiti uzimanju cinka kao suplementa. Možeš nam i napisati razlog zašto ga ti koristiš pa da sugerišemo dužinu uzimanja.

  6. Avatar Svetlana kaže:

    Stalno mi trni leva strana tela,imam ukleštenje u vratu i skoliozu kičme,pritisak normalan i svi drugi parametri u krvi su u granicama normale, da li nedostatak nekog vitamina ili minerala može biti uzrok?

    1. Avatar BiVits kaže:

      Razumemo Vašu zabrinutost u vezi trnjenja leve strane tela, posebno imajući u vidu Vaše probleme sa vratom i kičmom. Trnjenje tela može imati različite uzroke, uključujući neurološke, ortopedske i vaskularne faktore. Nedostatak određenih vitamina ili minerala takođe može doprineti ovakvim simptomima, ali treba imati na umu da bi trebalo da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu.

      Kada je reč o vašim specifičnim stanjima, ukleštenje u vratu i skolioza mogu uticati na nervne signale i cirkulaciju u telu. Da bismo isključili moguće nedostatke vitamina ili minerala, važno je da obavite testiranje krvi kako biste proverili nivo vitamina poput vitamina B12 i D, kao i minerala kao što je magnezijum. Nedostatak ovih nutrijenata može doprineti trnjenju.

      Međutim, obzirom na vašu specifičnu medicinsku istoriju, preporučujem vam da se posavetujete sa svojim lekarom, ortopedom ili neurologom. Oni će biti u mogućnosti da analiziraju vaše simptome, pregledaju vašu medicinsku istoriju i, ukoliko je potrebno, prepišu dodatna ispitivanja ili terapiju. Važno je da dobijete stručno mišljenje kako biste utvrdili tačan uzrok i odabrali najbolji pristup lečenju.

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.