Cink, Melatonin, Vitamin C

Stiglo je leto… otkrijte Summer vibes!

Summer vibes leto

Stiglo je leto, a sa letom i sezona godišnjih odmora. Iako bi tokom odmora bilo prirodno da se zaista odmorimo i napunimo baterije, neretko odmor postane idealno vreme da se nadoknadi sve ono propušteno tokom radne godine, uključujuči više sporta, druženja, ali i izlazaka. S druge strane, samo produženi boravak na suncu, može da oslabi naš odbrambeni sistem, i, lokalno, na nivou kože, ali i sistemski, na nivou celokupnog organizma.

Zato je važno da o zdravlju mislimo na vreme, i sprečimo da se odmor i uživanje pretvore u bolovanje i lečenje.

BiVits ACTIVA Summer vibes paket upravo sadrži sve ono što je potrebno za zdravo leto: Vitamin C +Zn, Beta-karoten i Melatonin.

Zašto Vitamin C i cink za zdravo leto?

Vitamin C i cink čuvaju naš imuni sistem i čine ga jačim.

Cink je mikroelement koji je neophodan za normalnu funkciju preko 100 enzima, koji učestvuju u vitalnim hemijskim reakcijama, potpomaže rast i obnavljanje ćelija i pojačava imuni odgovor.

Vitamin C je snažan antioksidans, koji održava i zdravlje imunog sistema, ali i zdravlje kože.

Zašto Beta karoten za bezbrižno leto?

O zdravlju kože tokom leta mora posebno da se povede računa. Pored kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, suplementacija Beta karotenom je odličan način zaštite kože od oštećenja UV zracima.

Beta karoten ima snažno antioksidativno dejstvo, te štiti posebno ćelije kože od oštećenja ultraljubičastim zracima, a pored toga, utiče i na lepotu i mladost kože.

Leto summer vibes

Beta karoten je neophodan i za zdravlje naših očiju, posebno zdravlje žute mrlje. Pokazano je da beta karoten usporava nastanak i napredovanje senilne degeneracije žute mrlje, koja predstavlja jedan od glavnih razloga slepila u starijem dobu. Beta karoten povoljno utiče i na naš celokupni imuni sistem.

Ono što je važno naglasiti, jeste da poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama.

Zašto Melatonin?

Čest pratilac leta, ali i godišnjeg odmora, može da bude i manjak sna.

Melatonin ili tzv. „hormon tame“ je neurotransmiter koji se luči u mozgu, u ćelijama epifize i glavni je regulator cirkadijalnog ritma, odnosno ciklusa budnost-spavanje. Narušena ravnoteža i manjak melatonina dovode do poremećaja sna.

Suplementacija melatoninom povećava pospanost, produbljuje REM fazu spavanja, povećava sekreciju endogenog melatonina (melatonina koji sami stvaramo), snižava telesnu temperaturu, što sve zajedno vodi ka uspavljivanju.

Pored toga, melatonin ima i antioksidativno dejstvo: neutralizacijom slobodnih radikala i interakcijom sa enzimima koji podstiču antioksidativni kapacitet.

Istraživanja su pokazala da se uzimanje melatonina u malim dozama, od 0.5 mg do 1 mg, smatra najefikasnijim u otklanjanju rešavanja problema nesanice.

Uzimanje većih doza melatonina se ne preporučuje, jer povećava dnevnu pospanost, smanjuje pažnju i koncentraciju, povećava osećaj hladnoće, usled snižavanja telesne temperature, kao i sekreciju prolaktina.

Jedini pravi put, i ono što uvek savetujem jeste konsultacija sa vašim lekarom pre započinjanja bilo koje suplementacije.

I ne zaboravite, godišnji odmor ne znači i odmor od zdravlja i zdravih navika, naprotiv.

Uzmite zdravlje u svoje ruke, uživajte u letu, a neka vaš saveznik na tom putu bude BiVits ACTIVA SUMMER VIBES – letnji paket zdravlja!

 

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.