Lifestyle

Ovi vitamini i minerali su ključni za oporavak od virusa

vitamini-i-minerali

Verovatno već znate da ne postoji lek za virus prehlade, gripa, pa ni za COVID-19 virus. Zato se terapija svih ovih virusa svodi na podršku telu da se sopstvenim mehanizmima izbori sa infekcijom.

Slična je situacija i sa oporavkom od ovih virusa: naš osnovni zadatak je da telu pružimo podršku koja mu je potrebna da iskoristi svoje odbrambene i regenerativne sisteme na najbolji mogući način.

Jedan od pristupa je svakako i kvalitetna suplementacija odabranim supstancama koje se bore protiv slobodnih radikala i pomažu obnovu zaštitnih mehanizama u telu. Vitamini i minerali su ovde ključ.

Postoji čitav niz vitamina i minerala kao i biljnih ekstrakata koji mogu da posluže u ovu svrhu, a mi vam ovde predstavljamo najznačajnije.

N-acetil cistein

Ova aminokiselina ima dvostruko antioksidativno dejstvo: direktno neutrališe slobodne radikale, ali i obnavlja nivo glutationa (glutation je jedan od najznačajnih antioksidanasa u našem telu).

Sem toga, N-acetil cistein je naročito pogodan za oporavak od virusnih infekcija disajnih puteva jer razlaže sekret i tako olakšava disanje, a pomaže i oporavak mišića koji su naročito izmoreni gripoznim simptomima.

Vitamin C

Ovaj vitamin je sigurno jedan od najpopularnijih, verovatno zbog toga što su njegove antioksidativne moći poznate već decenijama. Ovaj vitamin pomaže vašem telu da se brže oporavi od infekcije, smanjuje osećaj umora i iscrpljenosti, kao i rizik od razvoja nove infekcije.

Vitamin D

Vitamin D ima vrlo važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg imuniteta. Zato je važno da naglasimo da više od 80% nas ima manjak ovog vitamina, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima. Zbog toga se u periodu oporavka preporučuje boravak u prirodi, kao i pojačan unos vitamina D kroz hranu i suplemente. Međutim, pojedini vitamini i minerali nam nisu dostupni tokom cele godine, u zimskim mesecima nema dovoljno sunca, a na žalost, ni putem namirnica ne možemo uneti sve što našem organizmu treba.

Osim što smanjuje zapaljenje, vitamin D deluje antibakterijski i antivirusno, pa tako smanjuje rizik od nastanka infekcija disajnih puteva.

vitamini-i-minerali-za-oporavak

Cink

Cink takođe smanjuje zapaljenje i tako pomaže telu da se izbori sa posledicama infekcije. Generalno potpomaže jačanje otpornosti organizma i povećava izdržljivost. Zato je ovaj mineral jedan od najznačajnijih kako za prevenciju, tako i za oporavak od virusa.

Selen

Selen je mineral koji direktno deluje protiv virusa tako što im onemogućava da uđu u ćeliju. Sem toga, deluje i kao snažan antioksidans.

Mangan

Još jedan antioksidans koji uz to smanjuje zapaljenje u telu. Njegova glavna uloga je da pojačava aktivnost enzima superoksid dismutaze u belim krvnim zrncima. Ove ćelije su neizostavan deo odbrane našeg organizma, pa je njihovo pravilno funkcionisanje ključno za adekvatnu odbranu.

Pitate se koji vitamini i minerali su najbolji za vas?

Sigurno ste primetili da sve ove supstance imaju slične efekte – sprečavaju oksidativno oštećenje, smanjuju zapaljenje i generalno pomažu telu da se izbori sa infekcijom. Zato ćete svakako imati koristi ako uvedete bilo koju od njih u svoj svakodnevni program suplementacije i pojačate unos kroz ishranu.

Ipak, najbolji efekat se dobija zajedničkim delovanjem ovih sastojaka kada se koriste kombinovano, u odgovarajućim dozama koje možete pronaći u BiVits ACTIVA Recovery-u. Tako ćete svom telu pružiti sveobuhvatnu podršku koja mu je neophodna nakon naporne borbe sa virusom.

Koji vitamini i minerali su vaš izbor?

Related Posts

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *