Lifestyle

Da li je moguće pobediti hronični umor?

hronicni-umor

Hronični umor kao deo svakodnevice. Ko mu je dozvolio da nam remeti dane i zašto smo ga prihvatili kao sastavni deo dana?

Svesni smo da na zdravlje i opšte blagostanje organizma utiče veliki broj faktora. U svakodnevnoj trci sa vremenom, bez obzira na to koliko se trudili da održimo željeni tempo života, često se desi da organizam savlada umor i iscrpljenost. Ponekad je potrebno da zastanemo i da se zapitamo:

Zašto se osećamo toliko umorni i da li ovakvo hronično stanje može narušiti zdravlje organizma?

U svakodnevnici  XXI veka umor je postao jedan od najprisutnijih i značajnijih zdravstvenih simptoma. Umor pogađa celokupnu populaciju bez obzira na starosno doba i nastaje kao posledica različitih faktora poput životnog stila, fizičke i mentalne aktivnosti ili skrivene bolesti.

U svetu zdravlja i nutricionizma velika pažnja je usmerena na efekte antioksidativnih supstanci u zaštiti i očuvanju zdravlja organizma. Sam pojam antioksidans označava supstancu, vitamin ili mineral koji ima sposbnost da stupi u interakciju i vrši neutralizaciju reaktivnih molekula koji se jednim imenom mogu definisati kao slobodni radikali.

Šta su slobodni radikali?

Pri različitim metaboličkim procesima u organizmu dolazi do nastanka reaktivnih molekula odnosno slobodnih radikala koji predstavljaju glavne aktere oksidativnog stresa. Slobodni radikali su nestabilne čestice koje stupaju u interakcije sa molekulima. Kada produkcija slobodnih radikala nadvlada antioksidativnu zaštitu organizma, oni dovode dovode do funkcionalnih oštećenja, nedostatka energije i starenja ćelija.

Izvori ovih čestica mogu biti endogeni i egzogeni. U endogene se ubrajaju zapaljenje tkiva, povrede, imunološke reakcije i veliko fizičko opterećenje. Egzogenim pripadaju različite vrste zračenja, duvanski dim, lekovi, pesticidi itd. Uloga antioksidativnog sistema je zaštita ćelija od preterane produkcije reaktivnih molekula.

slobodni-radikali-i-hronicni-umor

Da li nam antioksidansi mogu pomoći da pobedimo hronični umor?

Pored proteina, masti i ugljenih hidrata koji predstavljaju makronutrijente neophodne za funkcionisanje organizma, antioksidativne supstance predstavljaju gorivo za ćelije u organizmu. Adekvatan unos antioksidativnih supstanci putem ishrane i suplementacijom može doprineti smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti.

Neki od najznačajnijih antioksidativnih supstanci koji doprinose vitalnosti i zdravlju organizma jesu:

Vitamin C

Kao esencijalni nutrijent koji pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. Ljudski organizam nema sposobnost proizvodnje vitamina C te je neohodan njegov unos putem ishrane i suplemenata. Vitamin C je jedan od najznačajnijih antioksidanasa koji doprinosi odbrani organizma, regeneraciji i reparaciji oštećenog tkiva.

Alfa lipoinska kiselina

Veoma značajan antioksidans. Predstavlja molekul koji je rastvoljiv u vodi ali i u lipidima, što joj omogućava pristup svakoj ćeliji unutar organizma. Pored sposobnosti neutrazilacije slobodnih radikali, alfa lipoinska kiselina poseduje sposobnost da obnavlja druge antioksidanse poput vitamina C i vitamina E u organizmu.

Selen

Kao esencijalni mineral koji ima snažan antioksidativni efekat, neophodan je za aktivnost superoksid dismutaze i glutation peroksidaze, dva glavna enzima u organizmu koja štite ćelije od oksidativnog oštećenja. Dodatno, selen štiti organizam od teških metala poput žive, olova i kadmijuma.

Dakle, hronični umor nije nešto na šta treba da se naviknemo i nije stanje koje moramo da prihvatimo. Hronični umor treba da shvatimo kao alarm ili signal koji nam šalje naš organizam i koji ne treba da ignorišemo. Uzmi zdravlje u svoje ruke, važno je!

Ostavite komentar

Tvoja adresa neće biti objavljena niti prosledjivana. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.